"Важливі вакцини обіцяють за тиждень"

24 травня 2016

До кінця травня в Україну має надійти перша партія вакцини для щеплення проти гепатиту В, а також двовалентна вакцина проти поліомієліту. Крім того, в червні очікують поставок препаратів вакцин для профілактики туберкульозу, кашлюку, дифтерії та правця. Про це під час урядової прямої телефонної лінії журналістам розповів заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

Тим часом препарат для профілактики сказу планують отримати до кінця липня, а вакцину для профілактики кору, паротиту й краснухи вже доставлено в Україну. Всі ці препарати закуповує Дитячий фонд ООН — ЮНІСЕФ на замовлення Міністерства охорони здоров’я, тож докладнішу інформацію щодо термінів доставки вакцин можна знайти на сайті UNICEF Україна.

Нагадаємо, що місяць тому Україна, приєднавшись до Глобальної стратегії ВООЗ,  перейшла на застосування нової оральної вакцини проти поліомієліту (ОПВ). Одночасно з нашою країною на новий препарат перейшло 156 інших держав. За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, переходячи на нову двовалентну вакцину, країни мають одночасно припинити використовувати стару тривалентну. Її вирішили більше не застосовувати, оскільки, за висновками ВООЗ, ІІ тип вірусу, який вона містить, вже не становить загрози для людства, тож із нової вакцини його вилучили. Натомість оновлена двовалентна вакцина ефективніша для профілактики двох інших штамів вірусу поліомієліту, що досі циркулюють.

 Оскільки стару вакцину із травня не використовуватимуть, її залишки вже мали вилучити з поліклінік та лікарень усіх форм власності, а також провести навчальні семінари для імунологів і лікарів кабінетів щеплення.

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua