"Вчені намагаються зупинити глобальне потепління через штучне похолодання"

20 липня 2012

ДОСЛІДЖЕННЯ. У США готуються до масштабного експерименту, мета якого – викликати штучне мікропохолодання, передає ТСН з посиланням на Инопресса та The Guardian.

Два інженера з Гарвардського університету будуть розпорошувати світловідбиваючі речовини з аеростата в атмосферу на висоті 80 тис. футів над Форт-Самнером, штат Нью-Мексико.

Як пояснює видання The Guardian, подібні методи зміни клімату називаються «геоінженерією».

«Кінцеве завдання – навчитися відтворювати вплив вулканів, що викидають в стратосферу сульфати. Сульфати у вигляді аерозолю будуть відбивати сонячне світло назад в космос, і температура на Землі знизиться», – йдеться в статті.

Один з експериментаторів, Девід Кейт, заявляє, що «сонячна геоінженерія» – недорогий спосіб уповільнити глобальне потепління.

Водночас інші вчені застерігають, що наслідки для метеорологічних умов і виробництва продовольства на Землі можуть бути непередбачуваними і згубними.

Екологи, зі свого боку, побоюються, що програма скорочення викидів парникових газів відійде на другий план, якщо геоінженерії перетворять на «запасний план» протидії кліматичним змінам.

Зазначимо, Девід Кейт – керівник фонду досліджень в галузі геоінженерії. Бюджет фонду - багато мільйонів доларів, які було пожертвувані засновником «Майкрософт» Біллом Гейтсом. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua