"Вчені навчилися винищувати спогади"

4 вересня 2012

ДОСЛІДЖЕННЯ. Вчені з Університету святого Ендрю у Шотландії перевіряють можливість допомагати людям забувати їх неприємні спогади. Спочатку дослідження ставили за мету поліпшення пам'яті, але професор психології Малькольм МакЛеод вирішив спробувати повернути їх у іншому напрямку, передає ТСН з посиланням на The Daily Mail.

Якщо результати будуть вдалими, то людям вдасться позбутися важких і хворобливих спогадів, які значно впливають на розвиток депресій і посттравматичних розладів.

У рамках дослідження вчені показували групі випробовуваних серію з 24 слів, таких як барбекю або театр.

Після цього учасники повинні були записати один спогад, з яким у них асоціюється кожне слово.

Через тиждень люди повернулися і перечитали свої спогади. Далі дослідники демонстрували на екрані ту ж серію з 24 слів, тільки одні слова були червоними, а інші – зеленими.

Якщо з'являлося зелене слово, то випробуваний повинен був повторити свій спогад. А якщо з'являлося червоне слово, то учасник повинен був спробувати не думати про спогад, пов'язаний із ним.

Наприкінці експерименту з'ясувалося, що ті спогади, про які піддослідні намагалися не думати при появі червоних слів, практично стерлися з їх пам'яті.

Учені стверджують, що відсоток забування – 12, і поки невідомо, скільки триватиме ефект, але цих показників цілком достатньо для продовження досліджень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua