"Вчені назвали найнебезпечніше місце зараження COVID-19"

3 грудня 2020

Вчені з Китаю провели дослідження, порівнявши ризики, де можна заразитися коронавірусною інфекцією в різних місцях. З’ясувалося, що найнебезпечнішим місцем зараження є сім'я, де перебуває інфікований хворий. Найчастіше ні він, ні його члени сім’ї не знають, що він є носієм інфекції.

У сім'ї, яка перебуває вдома, в замкнутому просторі під час самоізоляції, де родичі мають близькі і головне, постійні контакти, найвищий ризик зараження.

У дослідженні, опублікованому в журналі Science, йдеться, що чим довше члени однієї сім'ї, де є хворий з COVID-19, знаходяться разом, тим більше ймовірність зараження: кожен додатковий день спільного життя збільшує ризик зараження на 10%.

Такі висновки дослідники роблять на підставі результатів, отриманих після аналізу даних у 1178 пацієнтів і їх найближчого оточення в китайській провінції Хунань, розташованої в безпосередній близькості від колишнього епіцентру епідемії. Режим самоізоляції, введений у китайській провінції Хунань на початку року, фактично збільшив ризик поширення коронавірусу серед сімей, які були змушені проводити більше часу вдома.

Залежно від близькості контактів рівень ризику зростає. З'ясувалося, що навіть у громадському транспорті, де концентрується багато людей, ризик зараження нижчий, ніж удома або на таких заходах як весілля або похорон, де також тісно спілкуються близькі родичі. Ще менше ймовірності заразитися в ресторанах і місцях розваг, а набезпечними виявилися медичні центри, де дотримуються всіх заходів захисту від інфекції.

Автори дослідження вважають, що найбільш ефективно протистояти поширенню інфекції можна при ізоляції всіх інфікованих пацієнтів незалежно від тяжкості захворювання в спеціалізовані лікарні, а всіх контактних з ними осіб – до медичних центрів спостереження.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua