"Вчені оживили квіткову рослину з 30-тисячолітнього плода"

21 лютого 2012

ВІДКРИТТЯ. Вченим вперше вдалося оживити квіткову рослину з 30-тисячолітнього плода, похованого у вічній сибірській мерзлоті.

Смілка вузьколиста, яка проросла з тканини плейстоценового плода, зацвіла і дала насіння, передає ТСН з посиланням на РИА Новости.

Це стало досягненням російських вчених з Інституту фізико-хімічних та біологічних проблем грунтознавства РАН в Пущино під керівництвом доктора геолого-мінералогічних наук Давида Гілічінського, керівника лабораторії кріобіології.

Зазначимо, у вічній мерзлоті знаходиться величезна кількість колись живих організмів, і для дослідників дуже заманливо спробувати оживити деякі з них.

Досі нікому не вдавалося зробити це з квітковою рослиною такого віку.

Плоди і насіння смілки вузьколистої (Silene stenophylla) були витягнуті з вічної мерзлоти часу пізнього плейстоцену, на глибині 38 метрів, де вони спочивали при температурі мінус 7 градусів.

Місце знахідки – берег річки Колими. Цікаво, що ці плоди та насіння зберігалися в коморі плейстоценового бурундука - як відомо, гризуни роблять собі запаси, щоб пережити сувору зиму.

Радіовуглецевий аналіз показав, що вік насіння близько 31 тисячі років. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua