"Вчені печуть булочки з мідій"

Олена ОСОБОВА
25 сiчня 2012

НОВАЦІЯ. Новий хліб містить збалансовану кількість вітамінів та мікроелементів з дорогих морепродуктів. І здатен не тільки не додавати зайвих калорій малорухомій сучасній людині, а й навіть підвищувати імунітет. Розробкою харчових продуктів, що стануть альтернативою традиційній калорійній їжі, зараз займаються на кафедрі харчових технологій Луганського національного університету разом з колегами з Інституту біології південних морів ім. А. Ковалевського та Харківського державного університету харчування й торгівлі.

«Наші розробки присвячені розв’язанню проблеми збагачення раціону сучасної людини, – пояснив завідувач кафедри харчових технологій ЛНУ, доцент Дмитро Крамаренко. – Ми прагнемо забезпечити оптимальну для здоров’я наявність у раціоні незамінних амінокислот, вітамінів, мінеральних речовин, зокрема, йоду».

За його словами, важлива відмінність нових продуктів у тому, що у булочку не просто при випічці поклали шматочки морепродуктів. Спочатку в лабораторії отримали натуральні дієтичні добавки, які містять необхідні організму макро-, мікроелементи та вітаміни у легко засвоюваній формі. Саме ці добавки й використовують вчені для створення нових продуктів із підвищеною харчовою цінністю. Тож зараз у лабораторії університету, окрім експериментальних житньо-пшеничних булочок з компонентами білка мідій, є соуси з вітамінами, що містяться у водоростях, та інші делікатеси.

Випуск експериментальних партій розроблених продуктів та впровадження їх у виробництво заплановано за два роки. За цей час асортимент корисних харчових продуктів науковці мають намір істотно розширити.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua