"Вчені створять вакцину від ВІЛ та інших небезпечних вірусів"

12 лютого 2020

Білок, що відповідає за регуляцію рівня холестерину в організмі, виявився фактором вродженого імунітету проти вірусу імунодефіциту людини. Вчені з США припускають, що на основі цього білка можна створити вакцину не тільки від ВІЛ, але і від інших небезпечних вірусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрес підвищує холестерин – лікарі

Білкове з'єднання під назвою аполіпопротеїн А-I (AIBP) здатне пригнічувати реплікацію ВІЛ було виявлено співробітниками Університету Джорджа Вашингтона. Вчені знали, що AIBP може виконувати захисні функції при станах, пов'язаних з неправильним метаболізмом холестерину, проте функціональність білка виявилася дещо складнішою.

Досліди на клітинних культурах показали, що AIBP перешкоджає реплікації ВІЛ-1 завдяки впливу на так звані ліпідні рафти. Мова йде про спеціальні ділянки на плазматичній мембрані клітин, які важливі для вірусу імунодефіциту. Вплив білка AIBP редукує злиття вірусних клітин, в результаті чого розмноження вірусу виявляється обмеженим.

Автори дослідження вважають, що у їхньому відкритті колосальний потенціал, який дозволить створити нову ефективну терапію ВІЛ та інших вірусних захворювань. У перспективі, як відзначають американські вчені, ВІЛ стане повністю виліковною хворобою. Але перш ніж це станеться, науці та медицині слід подолати ще багато перепон.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур'єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua