"Вчені виявили біомаркер, який впливає на ступінь тяжкості COVID-19"

7 травня 2021

Група швейцарських, німецьких і французьких вчених під керівництвом професора Буркхарда Бехера з Інституту експериментальної імунології Цюріхського університету прийшла до висновку, що кількість Т-клітин-кілерів у крові пацієнта, який інфікований коронавірусом, є біомаркером, за яким можна визначити ступінь тяжкості перебігу захворювання навіть на ранній стадії зараження.

Як уточнюється, Т-клітини відносяться до типу білих кров'яних тілець, вони відіграють вирішальну роль в боротьбі з шкідливими речовинами вторгнення, будучи частиною ранньї імунної відповіді. Так, в пресслужбі Цюріхського університету пояснили, що на основі даних про кількість природних Т-клітин-кілерів у крові вчені можуть спрогнозувати важкість перебігу COVID-19. Такий прогноз можна дати з високим ступенем впевненості навіть у перший день перебування пацієнта в лікарні, пояснили вчені.

Нові тести на біомаркери допоможуть медикам прийняти рішення про те, який тип лікування необхідно призначити того чи іншого пацієнта, кажуть вчені.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua