"Вчені визначили шість найнебезпечніших для життя звичок"

14 грудня 2015

Результати дослідження опубліковані в журналі PLoS Medicine. Кожна зі звичок окремо негативно впливає на здоров’я людини, а їх поєднання збільшує ризик ранньої смерті у шість разів.

Вчені спостерігали за 230 тисячами людей в Австралії. Всі учасники експерименту були старші 45 років. Про більшість шкідливих звичок, які негативно позначалися на їхньому здоров'ї, вже давно відомо. Це зловживання алкоголем, куріння, неправильне харчування і брак фізичної активності. До них учені додали сидячий спосіб життя (понад сім годин за день), а також надлишок (понад дев’ять годин на добу) і брак сну.

«До того ж було досліджено чотири старих і два нових чинника ризику, а саме сидячий спосіб життя і неправильна тривалість сну, які можуть додати до звичок, що збільшують ризик ранньої смерті», — цитує The Independent доктора наук Мелоді Дін з університету Сіднея.

Найбільш небезпечною звичкою вважається куріння. Дослідники помітили, що у багатьох людей, які вживали понад 14 доз алкогольних напоїв на тиждень, ризик ранньої смерті збільшувався незначно. Проте у тих, хто одночасно курив і пив, шанси передчасної смерті зростали майже втричі.

«Лише поведінка, що повністю унеможливлює будь-які комбінації всіх перерахованих факторів, здатна поліпшити здоров'я і продовжити тривалість життя. Закономірність цього твердження простежується у 96% випадках із нашого дослідження», — сказала Дін.

Близько третини смертей стаються через захворювання, причиною яких стали шкідливі звички. Дослідження також довело, що відвідування спортивного залу декілька разів на тиждень не допоможе компенсувати негативний вплив інших шкідливих звичок і поганого сну.

Додамо, що раніше співробітники Інституту вивчення і оцінки здоров'я провели майже 25-річне дослідження в 188 країнах світу і визначили дев’ять головних причин смерті жінок.

У список потрапили: високий артеріальний тиск (гіпертонія), зайва маса тіла (ожиріння), підвищений вміст цукру в крові (діабет), зайвий вміст натрію в організмі, дієта з низьким вмістом вітамінів і мінералів, куріння, підвищений вміст холестерину в крові, проживання і часте перебування на територіях із забрудненою атмосферою, серцева і судинна недостатність.

Ваші новини



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua