"Вчені знайшли антитіло, що захищає від усіх штамів коронавірусу"

25 серпня 2021

Ярослав САДОВИЙ
«Урядовий кур’єр»

Американські вчені виявили антитіло, здатне нейтралізувати всі відомі мутації коронавирусної інфекції. Дослідження опубліковане на сайті Медичної школи Університету Вашингтона в Сент-Луїсі.

Всього вчені вивчили 43 зразки і проаналізували, наскільки вони запобігають зараженню вихідним варіантом SARS-CoV-2 в чашці Петрі. Потім дев'ять найпотужніших нейтралізуючих частинок протестували на гризунах.

В результаті з'ясувалося, що SARS2-38 може боротися з поширеними варіантами коронавирусу – "альфа", "бета", "гамма", "дельта", "каппа", "йота", – а також рідкісними мутаціями.

«Це антитіло має одночасно високу нейтралізуючу здатністю (дуже добре працює при низьких концентраціях), так і широко нейтралізує (працює проти всіх варіантів)», - зазначив один з авторів роботи Майкл С. Даймонд, який також є професором молекулярної мікробіології, патології і імунології .

Раніше австрійські вчені з'ясували, що поява і поширення нових штамів вірусу була спровокована скасуванням обмежень, введених у багатьох країнах під час пандемії COVID-19. Модель, побудована вченими, показала, що ризик появи мутацій залежить від двох чинників: частки вакцинованого населення і порогової кількості інфікованих. У результаті обчислень дослідники прийшли до висновку, що необхідно зробити щеплення більшості населення (як мінімум 60%).

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров'я внесла у список, які «викликають заклопотаність» чотири мутації SARS-CoV-2: "альфа" (спочатку був виявлений в Великобританії), "бета" (Південна Африка), "гамма" (Бразилія) і "дельта" (Індія) . При цьому останній продовжує мутувати.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua