"Вчені з'ясували, що папуги дають імена своїм пташенятам"

12 лютого 2020

Птахи можуть давати імена своїм пташенятам. Така особливість, як з'ясували зарубіжні вчені за підсумками експерименту, характерна для зеленохвостих горобиних папуг. Подробиці про дослідження опублікував портал ScienceNOW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колібрі - найменший динозавр на планеті

Експеримент, в рамках якого орнітологи вирішили перевірити припущення про те, що птахи дають імена своїм пташенятам, стартував ще в далекому 1987 році і тривав два з лишком десятиліття. Вчені змогли відтворити природні умови, в яких живуть зеленохвості горобині папуги, тому поведінка птахів була максимально наближеною до поведінки у дикій природі.

«Приховане обладнання, яке ми розмістили на тестовій ділянці, дозволило нам підтвердити початкові припущення. Птахи дійсно дають пташенятам імена, які звучать як особливі поєднання звуків, унікальні в кожному окремому випадку. Ми були впевненими, що імена пташенят співзвучні з особливостями «вимовлених» батьками звуків, але експерименти зі заміною пташенят показали, що це не так. Тобто, папуги керуються якимись своїми правилами, коли вибирають імена для пташенят», – розповідають автори дослідження.

Зеленохвості горобині папужки – невеликі птахи (близько тринадцяти сантиметрів в довжину), які живуть на території Південної Америки. Складні соціальні відносини, що існують в колоніях цих птахів, роблять їх цікавими для орнітологічних досліджень.

Як уже повідомляв "Урядовий кур'єр" пінгвіни «розмовляють» за лінгвістичними законами. У кожному їх крику можна розрізнити три частини, ніби три склади. З’ясувалося, що чим довше пінгвіняче повідомлення, тим коротші склади в ньому, а найкоротші звуки звучать в клювів птахів частіше за інші.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua