"Велика Британія подвоює допомогу"

19 березня 2016

Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо співробітництва у сфері оборони підписали в Києві міністр оборони Степан Полторак і міністр з питань Збройних сил Великої Британії пані Пенні Модант.

Вітчизняний урядовець подякував британському уряду за надання Україні всебічної допомоги, підкресливши важливість подальшої міжнародної підтримки: «В умовах агресії Російської Федерації, яка триває, допомога Великої Британії — один із ключових елементів протидії агресору та успішного реформування Збройних сил України у досягненні стандартів НАТО».

Високо оцінив Степан Полторак і пропозиції британської сторони щодо розширення українсько-британського співробітництва та започаткування нових проектів, оскільки на сьогодні питання оборонного реформування — пріоритет у нашій державі.

Міністр оборони України поінформував пані Пенні Модант про поточну ситуацію в Україні загалом та в зоні проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей зокрема, а також про реальні загрози національній і регіональній безпеці через невиконання російською стороною більшості пунктів мінських домовленостей. А без цього остаточне врегулювання конфлікту на Донбасі майже неможливе.

Тому, за словами Степана Полторака, в українському суспільстві є чітке розуміння необхідності проведення реформ, адже без їх проведення розраховувати на успіх в усіх напрямах розвитку держави марно.

«Зміцнення обороноздатності держави — це питання, яке єднає всі політичні партії та рухи в Україні», — цитує прес-служба Міністерства оборони слова очільника відомства.

Останнім часом, поінформував поважну гостю Степан Полторак, зроблено важливі кроки щодо збільшення чисельності наших Збройних сил, відновлення й закупівлі озброєння та військової техніки, зміни системи підготовки військ, управління та зв’язку, реформування логістичного забезпечення.

У цьому контексті український міністр подякував уряду та оборонному відомству Великої Британії за надану всебічну підтримку. «Рівень підготовки українських військових значно поліпшився завдяки допомозі іноземних партнерів, у тому числі Великої Британії. Діяльність британських радників та інструкторів в Україні — дуже важливий чинник зміцнення обороноздатності нашої держави», — уточнив генерал армії.

Він також звернув увагу пані Модант на початок кардинальних реформ в українській армії 2016 року: «Наприкінці березня ми очікуємо ухвалення Стратегічного оборонного бюлетеня. Фактично цей документ буде дорожньою картою реформування Збройних сил. В основу реформи покладено критерії та принципи НАТО».

Високоповажна гостя повідомила про готовність британської сторони вдвічі збільшити обсяг дорадчої допомоги Україні, а також підкреслила важливість налагодження міцних контактів між військовослужбовцями обох країн.

«Важливо, що навіть в умовах конфлікту ви сповнені рішучості проводити такі важливі для армії та оборонного сектору реформи», — зазначила Пенні Модант.

При цьому вона підкреслила й щиро запевнила, що Велика Британія у повному обсязі дотримається своїх міжнародних зобов’язань перед нашою країною: «Велика Британія була, є і залишатиметься надійним партнером України».

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua