"Ветерани потребують не лише грошей, а й уваги"

Юрій МЕДУНИЦЯ
2 жовтня 2012

СПРАВЕДЛИВІСТЬ

Наступного року уряд істотно посилить пільгове забезпечення цієї категорії українців

За кілька годин до початку роботи ІІ Всеукраїнського форуму ветеранів з його делегатами — керівниками ветеранських громадських організацій зустрівся Прем’єр-міністр Микола Азаров. Він привітав усіх присутніх з Міжнародним днем людей похилого віку, дуже емоційно поділився своїми враженнями від робочої поїздки на Луганщину, де відзначали 70-річчя «Молодої гвардії», розповів про плани уряду, спрямовані на посилення соціального захисту ветеранів.

До слова, їхньому організованому рухові нині виповнюється 55 років, до цих структур належать люди різного віку, навіть різних поколінь. Але проблеми в більшості з них однакові: забезпечення ліками, медичним обслуговуванням, житлом тощо. Микола Азаров спершу доповів про зроблене. Так, із січня на чверть зросли пенсії інвалідам війни. З травня зрівняно надбавки до пенсій родинам померлих після війни учасників Великої Вітчизняної. Для обох категорій сімей вона досягла 42% — свого максимального рівня. На 220% підвищено й разову річну соціальну допомогу.

А з наступного року уряд підготував ще один приємний сюрприз: інваліди війни ІІ і ІІІ груп, учасники бойових дій у роки Великої Вітчизняної матимуть такі самі пільги, як і інваліди І групи. Прем’єр сповістив і про чергове підвищення пенсій на 9,3%. Особливу увагу буде приділено забезпеченню ветеранів житлом, для чого буде виділено на 5% більше коштів, ніж цьогоріч. Микола Азаров переконаний, що принаймні кожен інвалід І групи повинен мати гідні умови для життя.

Прем’єр вислухав кожного гостя, занотував побажання і пропозиції. Учасники зустрічі з гіркотою розповіли, що, попри зусилля уряду для здешевлення окремих груп медикаментів, більшість ветеранів помирає саме через недоступність ліків та їх високу вартість.

Потерпають вони й від корупції. Адже майже чверть усіх посвідчень учасників бойових дій на руках у людей є справжнісінькою «липою», на що звернув увагу Миколи Азарова голова УСВА Сергій Червонописький. Здобуті різними незаконними оборудками пільги розпорошують бюджетні кошти, відбираючи у справжніх ветеранів чималу частину соціальних допомог. Подолати таку несправедливість можна лише шляхом перереєстрації всіх, хто має право на державні пільги. Ось де може з’явитися ресурс для посилення фінансової підтримки реальних ветеранів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua