"Від інвестиційного клімату залежить зростання економіки України"

26 вересня 2011

ВВП. Темпи реального зростання економіки України у середньостроковій перспективі могли б досягти 7-8%, але без серйозного поліпшення інвестиційного клімату вони залишаться на рівні 4,5%. Такою оцінкою у коментарі власному кореспондентові  УКРІНФОРМу поділився директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер. 

"У середньостроковій перспективі Україна могла б досягти реального зростання ВВП на рівні 7-8%, але при такому інвестиційному кліматі, який сьогодні існує в країні, немає підстав чекати більш як 4,5%", - зазначив Мартін Райзер.

У зв'язку з цим він звернув увагу на одну із тенденцій розвитку країн з економікою Європи та Середньої Азії, що формується: "У цьому регіоні ми бачимо, що держави, які зміцнили конкурентоспроможність, які наблизилися до рівня життя у Європі, усі мали великий приплив прямих іноземних інвестицій". "Чому Україна не зростає так, як Туреччина? (за прогнозами СБ, 7% у 2011 році - ред.) Тому що інвестиційний клімат слабкий. Поки Україна не вирішить цю проблему, вона буде дуже залежною від міжнародної конюнктури", - вважає Мартін Райзер.

Торкаючись теми короткострокових перспектив української економіки, він висловив переконаність у тому, що "Україна була б набагато краще захищена у сьогоднішній ситуації на світових ринках, якби продовжувала отримувати підтримку МВФ за програмою "стенд-бай". "Які умови цього - усім відомо", - додав Мартін Райзер.

Напередодні, під час Щорічних нарад 23-25 вересня у Вашингтоні, спеціалісти Світового банку поділилися прогнозами економічного розвитку у різних регіонах світу, у тому числі Європі та Центральній Азії. Так, за словами віце-президента Світового банку Філіп Ле Уеру, більшість країн регіону "відновилися після глобальної економічної кризи, однак у багатьох із них темпи зростання поступаються докризовим тенденціям". На високі показники зростання зараз вийшла Туреччина (близько 7%), у той час як прогнози для економік балканських країн як зараз, так і у середньостроковій перспективі, становлять не більш як 3%. Говорячи про Україну, Філіп Ле Уеру підкресли, що вона була у числі держав, які найбільше постраждали від кризи: "Скорочення її ВВП становило майже 15%. А тепер ми спостерігаємо зростання приблизно до 4%".

Серед ризиків для відновлення регіональної економіки, у тому числі української, представники Світового банку називають, зокрема, збільшені після кризи обсяги державного боргу. "В Україні зараз співвідношення державного боргу до ВВП становить майже 40%, а до кризи було 12%. Це означає, що країна на цей момент має набагато менші можливості реагувати на вплив міжнародної економіки, ніж у 2008 році", - зазначає Мартін Райзер. Крім того, у Світовому банку звертають увагу на зниження попиту на експорт у західноєвропейських державах, які є найважливішими торговельними партнерами країн Європи з економікою, що формується.

 

Наталія Костіна, ВАШИНГТОН. 26 вересня 2011 року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua