"Від котельні – до міжнародного форуму "

Світлана ІСАЧЕНКО
10 грудня 2012

СПІВРОБІТНИЦТВО

Буковина запросила Шльонське воєводство приєднатись до євроініціативи чотирьох регіонів

Ініціатори проекту «Чотири регіони для Європи», створеного у 2000 році підписанням Меморандуму про партнерство між Чернівецькою облдержад­мі­ні­стра­цією (Україна), Сучавською повітовою радою (Румунія), Радою депутатів округу Швабія (фе­деральна зе­мля Баварія, Німеччина) та департаментом Майєнн (Франція), чекають на участь у ньому і Шльонського воєводства (Республіка Польща).

- Наш проект, який протягом багатьох років успішно реалізується на теренах кількох європейських держав, став ефективним комунікативним майданчиком для втілення багатьох спільних програм у різних сферах народного господарства і суспільного життя, – зазначив голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв під час зустрічі зі своїм колегою маршалком Шльонського воєводства Адамом Матусєвічем. – Наступного року ми прийматимемо у себе на Буковині політичні і молодіжні делегації наших європартнерів, тож будемо раді бачити і польське воєводство на обговоренні перспектив подальшого розвитку багатосторонньої співпраці регіонів європейських країн, наших спільних майбутніх проектів.

До таких проектів належать, зокрема, налагоджені взаємини Бельського повіту та Кіцманського району. Рамки співробітництва запропоновано розширити дружніми зв’язками між Мишковським повітом та Сторожинецьким районом. Відтак, як зазначили члени буковинської делегації, є хороша нагода налагодити тісну та продуктивну співпрацю між усіма районами Чернівецької області та повітами Шльонського воєводства, а такі міжрегіональні взаємини є реальною підтримкою ініціатив територіальних громад і є втіленням відповідають політиці «Європи регіонів». 

Офіційний візит буковинської делегації до Польщі відбувся з нагоди десятої річниці підписання угоди про міжрегіональну співпрацю Шльонського воєводства і Чернівеччини. Під час візиту керівник виконавчої влади Буковини також презентував польським колегам економічний, соціальний, культурний й науковий потенціал нашого краю.   

Якраз на зміцнення економічного потенціалу своїх учасників спрямована діяльність  і єврорегіону «Верхній Прут».  «Цей проект також має відіграти пілотну роль як підґрунтя бізнес-форуму Східного партнерства, започаткованого на Саміті ЄС у Варшаві торік у вересні», - сказав голова Чернівецької облдержадміністрації і принагідно запросив польських партнерів  у Чернівці на п’яту робочу зустріч на рівні експертів, яка відбудеться незабаром і буде присвячена започаткуванню при «Верхньому Пруті» постійно діючого Підприємницького форуму.

«Ми переконані, що неминучий процес послідовного зближення інтересів Європейського Союзу і України відновлює історичну роль Буковини, яка ініціює ефективні механізми такої співпраці. На цьому шляху розраховуємо на допомогу та спільні з польськими колегами реальні проекти», - підкреслив Михайло Папієв.

Тим часом Чернівці відвідала делегація Республіки Польща на чолі із сенатором Владиславом Ортилем. На зустрічі з керівництвом міста та представниками його бізнесових кіл досягнуто домовленостей про науково-технічну співпрацю через обмін досвідом і технологічними здобутками між польськими та українськими підприємствами.

 Планом співробітництва передбачено готовність польською стороною інвестувати вже з початку наступного року у проекти утеплення багатоповерхових будинків у житлових мікрорайонах міста та у заміну старих котелень на нові енергозберігаючі, які дозволять значно покращити їх енергоефективність та знизити витрати на їх утримання.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua