"Від першого ефіру до цифрового мовлення"

Володимир ДІДЕНКО
5 травня 2012

ДАТА 

60 років тому в центрі Києва почав працювати перший електронний телецентр 

Володимир ДІДЕНКО,
член-кореспондент
Національної  академії зв’язку 
для «Урядового кур’єра»

Київське телебачення (із середини 1960-х років воно стало всеукраїнським) за 60-річну історію мало три адреси. До війни перший телецентр ще на обладнанні так званого «механічного» оселився у Будинку українського радіо, який тоді був розташований у районі нинішнього Майдану Незалежності (та споруда була зруйнована у воєнний час). Спочатку було механічне зображення нерухомих об’єктів. Такі передачі проводили регулярно в Одесі, Києві, Харкові.

Рухомі об’єкти почали передавати в 1932 р., а через 2 роки з’явилося звукове супроводження. Однією із знаменних подій, які висвітлювало телебачення, був пуск Дніпрогесу.

Одразу після війни було прийняте рішення про створення у Києві вже на електронній базі телецентру — третього в СРСР (після Москви і Ленінграда), першого в тодішніх союзних республіках, повністю оснащеного вітчизняним обладнанням. Основи сучасного електронного телебачення пов’язані з відкриттями вчених В. Зворикіна, Б. Розінга, В. Грабовського (сина письменника, засланого до Сибіру). Їхні винаходи стали під∂рунтям для радіоелектронних пристроїв і створення телевізійного обладнання для формування електронних зображень.

Для Київського телецентру обрали місце на Хрещатику, 26, де мали розташувати апаратні, студійні комплекси та вежу для антени висотою майже 190 м. На той час тут були тільки руїни від підірваних при відступі споруд. Будівництво продовжувалося з 1949 р. по 1952 р. У першу чергу готували приміщення під передавальне обладнання і будували телевізійну вежу.

28 квітня 1952 р. перший в Україні електронний телецентр почав працювати. Перші передачі були присвячені Дню Першого травня.

А на рубежі 80—90-х років розпочинається історія третього Київського телебудинку, відомого для жителів столиці України як «телеолівець».

В 1973 р. на масиві Сирець вступив у дію новий телевізійний комплекс з покриттям телемовленням території радіусом до 100 км. З перших днів існування телецентру під час державних свят на вежі піднімали Державний прапор УРСР. На жаль, з 1991-го року Державний прапор незалежної України на новому телецентрі жодного разу не піднімали. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua