Для Тернопільського академічного драматичного театру ім. Тараса Шевченка вже стає доброю традицією завершувати сезон новою виставою. Нинішньої пори головний режисер Олег Мосійчук запропонував глядачеві власне прочитання легенди про життя й смерть, яку виклав відомий іспанський поет і драматург Алехандро Касона.

Виставу постановник назвав «Наречена світанкової зорі». У ній про кохання. Та глибокі почуття не завжди сповнені світла, щось чи хтось заважає їм. Тому у виставі, за жанром драматичній, звучать комедійні нотки. А над тим усім — містифікація. Це й не дивно: дія відбувається у свято літнього сонцестояння, що співзвучне з українським народним, — Івана Купала.

Уже чотири роки колись щаслива родина отруєна скорботою. В її оселі не звучить сміх, тут згорьована Мати (актриса Оксана Сачко) навіть меншим дітям не дозволяє бавитися і ходити до школи. Всі плачі — за Анхелікою (актриси Наталія Олексів та Юлія Хміль), старшою донею, яка нібито втопилася в річці, хоч її тіла не знайшли.

Але несподівано поріг хати цієї сім’ї переступає Подорожня (заслужена артистка України Ярослава Мосійчук). Це ніхто інший як смерть, яка завершує людську долю, але водночас, знаючи всі таємниці, може внести гармонію в чиєсь життя. Цю сентенцію Подорожня згодом доведе на прикладі персонажів вистави. Анхеліка повернеться святкової ночі додому після чотирьох років безвісти. Виявляється, вона, поживши із чоловіком Мартіном (актори Микола Бажанов і Максим Попович) після весілля лише три дні, повіялася з іншим. Не знайшовши щастя, опинилася на рідному порозі. Проте негідний учинок, гріх довелося спокутувати: від Подорожньої втекти не вдалося.

Вистава змушує кожного замислитися не лише над сенсом життя, над нашими ділами й помислами, а й про вічність, яка покличе кожного. Порушена тема у всі віки, у всі часи залишається актуальною.