"Від зваженості рішень залежать долі людей"

21 грудня 2012

ФЕМІДА

Глава держави взяв участь у церемонії складення присяги суддями, вперше призначеними на посади 

Вітаючи новопризначених суддів, Президент наголосив: від їхньої професійності та принциповості у відстоюванні законності, прав і свобод громадян значною мірою залежить успішність реалізації курсу реформ, утілюваних владою.

«Пріоритетними напрямами й надалі будуть впровадження ефективних економічних і соціальних перетворень, технологічна модернізація промисловості та аграрного сектору», — сказав Президент, звернувши окрему увагу на важливість істотного поліпшення інвестиційного клімату, докорінного реформування сектору безпеки та прискорення розвитку оборонно-промислового комплексу.

«Не забувайте, що на кожному аркуші вашого рішення може бути виписана чиясь доля, чиєсь подальше життя», — підкреслив Президент, побажавши суддям, аби справедливість, честь і мудрість були основним мірилом їхніх рішень. Він висловив упевненість, що суддівська посада стане не просто черговою сходинкою у кар’єрі, а справді життєвим покликанням, справою, якій вони готові віддати всі свої знання та сили.

При цьому реформування судової системи залишається серед пріоритетів влади у процесі модернізації країни в цілому. Віктор Янукович відзначив вагомі кроки, вже реалізовані українською владою для розбудови системи правосуддя та підвищення гарантій незалежності суддів. Найважливішими з них він назвав запровадження прозорої та об’єктивної процедури добору суддів та якісно нової моделі кримінального судочинства, вдосконалення порядку здійснення судочинства, зміну повноважень прокуратури, реформування адвокатури.

Глава держави наголосив, що успіх реформ залежить не лише від прийняття законодавчих змін, а й від їх неухильного застосування на практиці. «На вас як суддів покладене відповідальне завдання — наповнювати положення закону реальним змістом, захищати з його допомогою права і свободи громадян. Пам’ятайте, що справедливість та законність судового рішення є основними критеріями, за якими формується ставлення до судової влади та держави загалом», — сказав Віктор Янукович. Довіра до суду, авторитет судової системи в питаннях чесності та непідкупності займають першочергове місце в сучасному українському суспільстві.

Забезпечення доступності правосуддя, скорочення фактичних строків розгляду справ, формування єдиної та однозначної судової практики є важливими напрямками судової реформи. «Докладіть усіх зусиль, щоб поліпшити роботу суду та перетворити його на ефективний інститут захисту прав та свобод», — наголосив Президент.

Глава держави додав: незважаючи на продовження економічної кризи та обмеженість бюджетних ресурсів, влада продовжить наполегливо працювати для посилення соціального захисту суддів та забезпечення належних умов їхньої праці, повідомляє прес-служба Президента.

Оголосив Віктор Янукович і про вимогу повного й неупередженого розслідування справи про вбивство судді Фрунзенського ра?йонного суду міста Харкова Володимира Трофімова та членів його сім’ї. «Я дав доручення розслідувати справу про вбивство судді та його близьких. Тому що воно є викликом для всього українського суспільства, — підкреслив глава держави. — Розкрити цей злочин — питання честі для всіх правоохоронних органів». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua