"Видатки Пенсійного фонду зростають швидше, ніж його доходи"

Любомира КОВАЛЬ
22 червня 2016

Про це в сьогоднішньому інтерв'ю газеті «Урядовий кур’єр» розповів голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.

На запитання кореспондента «УК»: «Чому і як виник дефіцит бюджету Пенсійного фонду?»,– Олексій Зарудний відповів наступне:

— На початку 2009 року дефіциту бюджету фонду не було зовсім. А ось наприкінці того самого року він сягнув 13,7 мільярда гривень. І відтоді то знижується, то підвищується, але не зникає. Тобто нинішній дефіцит — це результат багаторічного накопичення колосальних проблем у солідарній пенсійній системі, які врешті призвели до її розбалансування.

Іншими словами, упродовж останніх років пенсійні видатки за рахунок власних надходжень Пенсійного фонду зростають значно більшими темпами, ніж власні доходи.

Наразі дохідна частина бюджету фонду формується із власних надходжень, 95,8% яких становить сума єдиного соцвнеску, що спрямовується на пенсійне страхування, і коштів держбюджету. Відповідно видатки також здійснюються за рахунок власних надходжень та за рахунок держбюджету. Натомість за рахунок власних надходжень фонду виплачують не лише страхові пенсії, а й доплати та надбавки не страхового характеру, які, по суті, є формами соціальної підтримки і мали б фінансуватися з інших джерел. Наприклад, тільки у 2016 році на «дотягування» пенсій до рівня прожиткового мінімуму буде витрачено майже 43 мільярда коштів Пенсійного фонду.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua