"Відбитки пальців стали обов’язковими для шенгенських віз"

25 червня 2015

Із 23 червня в Україні почала діяти Візова інформаційна система Євросоюзу (ВІС), що передбачає збір біометричних даних.

«Розгортання ВІС передбачає, що під час подачі заявок на отримання шенгенських віз відбуватиметься зняття відцифрованих відбитків пальців та відцифрування фотографій», — повідомило з цього приводу МЗС України.

Система розгортається одночасно в усіх країнах «Східного партнерства». Це буде 17-й регіон, у якому діятиме ВІС, додали у зовнішньополітичному відомстві. Там зазначили, що шенгенські візи, отримані до 23 червня 2015 року, залишатимуться дійсними до вказаного в них терміну.

У МЗС наголошують на гарантіях безпечного зберігання персональних даних. І зазначають, що надана біометрична інформація залишатиметься актуальною протягом п’яти років (59 місяців), після чого потрібно повторно робити відбитки пальців. Не надавати біометричні дані можуть діти до 12 років, особи, для яких надання відбитків пальців фізично не можливе, а також урядовці та члени офіційних делегацій та їхні чоловіки/дружини, що супроводжують їх під час візиту.

Право сканувати відбитки пальців мають консульські установи держав-членів шенгенської зони, а також візові центри.

А тим часом Європарламент зайнявся питанням внесення змін до візового кодексу ЄС, щоб зробити Європу привабливішою. Перші публічні слухання  з цього питання відбулися в Європарламенті минулого тижня. Їх було організовано напередодні  запланованого на початок липня представлення спеціальної доповіді, підготовкою якого займається євродепутат Таня Файон зі Словенії. Передбачають, що зміни кодексу спростять процедуру отримання так званих короткострокових віз для громадян Східної Європи. Одна з цілей доповіді — аналіз проблем, пов’язаних з отриманням віз, і механізмів спрощення цієї процедури.

«Ми повинні не забувати про намір зробити Європу більш привабливою для всіх мандрівників: молоді, бізнесменів. Європа залишається напрямком номер один для туризму, однак ринкова частка різко скоротилася. Тому нам потрібно спрощення видачі віз», — сказала Таня Файон в інтерв’ю Німецькій хвилі.

Представник коаліції «Безвізова Європа» Кшиштоф Мрожек вказує на три основні проблеми під час видачі шенгенських віз. «Перша — дуже короткий термін, на який видають багаторазову візу. Дві інші проблеми — черги в посольства і візові центри, а також занадто велика кількість документів, які потрібні консулам для оформлення віз», — зазначив К. Мрожек.

На підтримку подальшого спрощення візового режиму виступив і представник Європейських туристичних асоціацій Мішель де Блуст. Адже, за його словами, туристична галузь на сьогодні — це десята частина ВВП в Європі.  

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua