"Виділено кошти для проблемного водогону"

Вадим ПРОЦИШИН
1 березня 2012

РІШЕННЯ. На вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів прийнято рішення про виділення з резервного фонду 100 млн грн на будівництво 12 кілометрів нового водогону до Євпаторії, що замінять аварійну ділянку. Як повідомив на урядовому брифінгу міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, перша черга будівництва (5 км) розпочнеться вже незабаром. За його словами, новий водогін повинен запрацювати до початку туристичного сезону, аби курортне місто не мало проблем із водопостачанням.

Коментуючи нинішню ситуацію в Євпаторії, міністр повідомив, що місто забезпечують водою за допомогою 22 водовозів. Щодо ліквідації аварії на водогоні Анатолій Близнюк зазначив, що заміна пошкодженого обладнання та заварювання проривів має завершитися найближчим часом. Проте запрацює водогін лише через кілька днів. «Це ж не в склянку залити газованої води. Спочатку необхідно спустити повітря з труб. Бо якщо швидко заповнити труби водою, можуть статися гідроудари, що спричинять нові прориви на водогоні», — сказав урядовець.

Також Анатолій Близнюк нагадав, що з 1 березня по всій країні в середньому на 7,8% підвищується тариф на холодну воду. За його словами, з кожним ліцензіатом, який постачає воду, було проведено консультації, і залежно від умов для певних регіонів підвищення тарифу може бути меншим на 1—1,5% від середнього в країні.

Крім того, міністр повідомив, що розроблено механізм для компенсації різниці тарифів на воду. Зокрема планується підвищити на 0,5 копійки тариф на електроенергію для всіх категорій споживачів. Акумульовані кошти підуть на компенсацію тим регіонам, де структура собівартості води включає понад 30% вартості електроенергії. «Кожен має платити за себе сам. Не може бути такого, коли, скажімо, Київ платить за Львів, а Львів — за Луганськ. Але слід враховувати, що певні міста розташовані на Дніпрі, а до інших вода постачається десятками кілометрів водогонів», — зауважив Анатолій Близнюк.

Говорячи вже про ситуацію у будівельній галузі, урядовець підкреслив, що торік вдалося досягти майже всіх поставлених цілей. Особливу увагу Анатолій Близнюк акцентував на процесі дерегуляції у сфері будівництва. Зокрема з прийняттям нового законодавства  дозвільні процедури у будівельній діяльності максимально спрощено. Водночас він зауважив, що є певні проблемні моменти, які гальмують темпи будівництва, зокрема житлового. Один із них полягає в тому, що держава не є вагомим гравцем на будівельному ринку. Анатолій Близнюк повідомив, що для посилення присутності держави у цьому секторі Прем’єр-міністр планує провести 6 березня нараду з учасниками цього ринку. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua