"Відкупу від військової служби не буде"

Ольга ПРОКОПЕНКО
20 серпня 2015

Шоста черга часткової мобілізації, яка тривала з 19 червня по 17 серпня, завершальна в цьому році. Про це повідомив під час брифінгу заступник начальника мобілізаційного відділу мобілізаційного управління Генерального штабу ЗСУ Олександр Правдивець. За його словами, на нинішній рік було заплановано три черги часткової мобілізації. Остання, яку виконали на 60%, тривала 60 діб і вже завершилася.

За результатами мобілізації, призвано 8,5% добровольців, 25,7% тимчасово непрацюючих громадян. Різницю в недовиконанні плану компенсують за допомогою громадян, які проходитимуть військову службу за контрактом. Генштаб інтенсивно працює над тим, щоб побільшало військовослужбовців, готових служити за контрактом півроку і більше. Донедавна, визнав офіцер, існували фінансові труднощі, що унеможливлювали виконання соціальних зобов’язань перед контрактниками.

Полковник Правдивець повідомив, що завдяки мобілізованим улітку забезпечено ротацію і звільнення військовослужбовців, мобілізованих під час третьої черги часткової мобілізації. Призвані за мобілізацією під час шостої — проходять підготовку в навчальних підрозділах і з часом забезпечать ротацію попередньо призваних громадян, зокрема тих, що несуть службу в зоні АТО.

Крім того, за результатами проведених черг мобілізації у 2015 році, кажуть військові, з’явився позитивний досвід у ЗСУ і мобілізаційній системі. Зокрема впроваджено екстериторіальний принцип призову мобілізованого ресурсу до навчальних військових частин, установ та організацій, застосування цього принципу при комплектуванні військових частин. Тепер відбувається рівномірний розподіл мобілізаційних завдань між областями, зокрема обсягів, які залежать від кількості населення. Існує і обов’язкова військова підготовка мобілізованих у навчальних військових частинах перед призначенням до бойових військових частин тощо.

Олександр Правдивець назвав і об’єктивні проблеми, що перешкоджали виконанню заходів мобілізації. Серед них: почасти ухилення громадян від призову на військову службу, виїзд за кордон тощо. 50—55% громадян не з’явилися після оповіщення до військкоматів. Загалом виявлено 26,8 тисячі ухильників від мобілізації.

— Нині у зв’язку з цим відкрито 5811 адміністративних проваджень, за результатами яких громадян притягнуто до адміністративної відповідальності, а також відкрито майже 1,5 тисячі кримінальних проваджень за ознаками ст. 336 Кримінального кодексу «Ухилення від призову за мобілізацією», — додав полковник Правдивець. — Усі справи, за якими відкрито провадження і винесені судові рішення, зареєстровані в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Ця інформація доступна для загалу.

За словами Олександра Правдивця, 61% тих, хто прибув на медкомісію, виявилися не придатними до несення служби за станом здоров’я.

Найкраще з мобілізацією шостої черги впоралися у Вінницькій, Дніпропетровській, Хмельницькій, Волинській та Житомирській областях. Серед аутсайдерів Сумська, Закарпатська, Одеська, Івано-Франківська області. У них показник ледь досяг 40% плану.

Нині зробили висновки із допущених раніше помилок. Ідеться про бездумне скорочення штатів працівників військкоматів і об’єднання самих комісаріатів у міжрайонні. Тож тепер триває робота з відновлення райвійськкоматів. А створення оборонним відомством Єдиного держреєстру військовозобов’язаних, формування якого завершується, полегшить облік військовозобов’язаних і призовників.

До речі, полковник Правдивець повідомив, що Міноборони не погодило запропонований законопроект щодо запровадження відкупу від будь-якого виду несення військової служби. Він нагадав про рівність громадян перед законом. І зауважив, що Конституція передбачає обов’язок кожного громадянина України захищати Вітчизну.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua