"Видобутку бурштину без відновлення територій не буде"

Катерина МАЦЕГОРА
24 липня 2015

Варварські методи, якими видобувають бурштин, за кілька років призведуть до екологічної катастрофи. Про це в ході брифінгу, присвяченого темі реформування системи видобутку бурштину, заявила заступник міністра екології та природних ресурсів — керівник апарату Світлана Коломієць.

Посадовець резюмувала, що лише за останні кілька років на Рівненщині через незаконний видобуток бурштину знищено понад 150 гектарів родючого шару грунту, пошкоджено більш як 400 гектарів лісу, а в Житомирській області такі дії нелегалів зруйнували майже 200 гектарів земель лісогосподарського призначення.

Порушення цілісності геологічних пластів, гідрогеологічних умов на прилеглих територіях, збіднення бурштиноносних надр, знищення трав’яного покриву і родючого шару грунту, вирубування дерев і порушення їхньої кореневої системи, зміна болотних біоценозів, деградація грунтів — це все екологічні наслідки незаконного видобутку сонячного каменю.

«Місцеві жителі, які жили від сезону до сезону та утримували свої сім’ї завдяки продажу зібраної в лісах чорниці та журавлини, залишаються без засобів для існування. Знищено канали малих річок, порушено систему ∂рунтових вод. Завдана шкода сягає сотні мільйонів гривень», — продовжила Світлана Коломієць.

За її словами, нині Україні потрібен закон про видобуток та реалізацію бурштину, в якому буде прописано шляхи створення екологічного фонду на рекультивацію земель. Документ допоміг би встановити легальні та зрозумілі механізми видобутку сонячного каменю та передбачив би захист цих земель (народні депутати планують його розглянути у другому читанні в першій половині вересня).

«Слід розробити механізм, який у межах Бюджетного кодексу давав би змогу генерувати кошти на відновлення територій, де видобувають бурштин. Такий екологічний фонд може бути у розпорядженні місцевих органів самоврядування або ДП «Бурштин України» та формуватися за рахунок надходжень від продажу видобутого за договорами підряду бурштину», — сказала посадовець.

Світлана Коломієць також нагадала, що Міністерство екології та природних ресурсів відкликатиме заявки, видані у 2015 році на погодження від суб’єктів господарювання на розвідку та видобуток бурштину. До речі, Міністерство екології та природних ресурсів виступає проти заборони видобутку бурштину для приватних компаній. Там вважають за потрібне не дискримінувати легальних суб’єктів господарювання, які можуть принести капітал та запровадити нові технології (наприклад модернізовані екскаватори завдаватимуть мінімальної шкоди навколишньому природному середовищу). У відомстві радять ДП «Бурштин України» працювати на повну потужність.

До речі, днем раніше прикордонна авіація під час спецоперації «Зубр-2015» і оперативно-профілактичних заходів зафіксувала 6 місць незаконного видобутку сонячного каменю: поблизу сіл Обище, Замисловичі (Житомирщина) та Дубровиця, Дроздинь, Біле, Каноничі (Рівненська область).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua