"Видобуток газу на морських шельфах збільшується"

Людмила ЩЕКУН
11 сiчня 2013

ПЕРСПЕКТИВА. Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» збільшило видобуток природного газу на шельфах Чорного та Азовського морів до 4 мільйонів кубометрів на добу, або на 42% (порівняно з січнем 2012 року). Це історичний максимум, кажуть у прес-службі компанії, лише у  1980-х роках обсяги сягали близько 3 мільйонів на добу.

Важливу роль у цьому відіграло дообладнання родовищ, які працюють, капітальний ремонт свердловин і, безумовно, введення в експлуатацію нового Одеського родовища природного газу. Щоб родовище із запасами в 21 мільярд кубометрів блакитного палива розпочало працювати на повну потужність, на ньому з червня минулого року ввели в експлуатацію високотехнологічну СПБУ «Петро Годованець». Цим надсучасним обладнанням здійснили експлуатаційне буріння на платформі БК-1, до якої у другій половині 2012 року добудували 83-кілометровий підводний газопровід (найдовший в історії України).

Зараз видобуток на платформі БК-1 — першій із трьох платформ, введених в експлуатацію на родовищі, — становить 500 тисяч кубометрів на добу. До підводного газопроводу підключено чотири свердловини, завершуються роботи ще на двох. Як наслідок, у 2012-му видобуто 1,174 млрд кубометри газу, або на 118 мільйонів (а це 11%) більше, ніж у 2011-му.

У компанії повідомили, що освоєння Одеського родовища в комплексі з Безіменним стане основою для здійснення програми з триразового збільшення видобутку блакитного палива на шельфі Чорного та Азовського морів.

Заплановане зростання видобутку газу державним акціонерним товариством «Чорноморнафтогаз» до 2015 року. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua