" Відповідальність буде невідворотною"

Лора ВОВК
22 вересня 2015

Представники колишньої влади мають сидіти на лаві підсудних. Нинішнє керівництво держави відкрило шлях через заочне судочинство, навіть якщо вони втекли, притягувати їх до відповідальності. Такими словами Президент Петро Порошенко окреслив першочергове завдання правоохоронної та судової систем. Він додав, що не виконуватиме ролі будь-чийого адвоката, натомість вимагає неупередженого розгляду справ щодо вбивств на Майдані і відповідальності попередньої влади.

У традиційному інтерв’ю вітчизняним телеканалам глава держави констатував, що всі докази й записи знищено, як і зброя, з якої вбивали українців. «Це не зупинить нас у тому, що ми маємо притягнути їх до відповідальності, — наголосив він. — Парламент мусить виконати своє зобов’язання — створити Державне бюро розслідувань, яке буде незалежним, зокрема і від політиків, яке забезпечить ретельне неупереджене розслідування». На переконання Петра Порошенка, представникам суддівської влади, які є щирими патріотами, треба дати можливість проявити свою рішучість і некорумпованість. На запитання «Чи можуть нинішні судді бути об’єктивними?» він відповів: «Справедливий суд потрібен вже і зараз».

Петро Порошенко вимагає неупередженого розгляду справ щодо вбивств на Майдані і відповідальності попередньої влади. Фото з сайту president.gov.ua

Глава держави вважає неприйнятними пропозиції звільнити всіх суддів і запросити на роботу іноземців, щоб реформувати систему. «Ми, українці, маємо нарешті навчитися нести власну відповідальність за власну державу», — передає слова Президента його прес-служба.

Під час спілкування йшлося й про те, що найближчим часом нової хвилі мобілізації не заплановано. Все може докорінно змінитися лише за умови загострення ситуації в зоні АТО. До речі, Петро Порошенко пообіцяв, що кількість контрактників та їхнє грошове забезпечення поступово зростатимуть. Витрати на зарплату для військовослужбовців — кожному по 6—7 тисяч гривень — потрібно передбачити у Державному бюджеті. За будь-яких обставин керівництво держави не відмовлятиметься від строковиків. «Призовників гарантовано не направлятимуть у зону АТО, а вік тих, хто підлягає призову, збільшиться з 18 до приблизно 20 років, — пояснив Петро Порошенко. — Це має бути вже сформована особистість, яка протягом максимум року, а може, менше, навчиться військової справи. Для того, щоб у разі необхідності захистити зі зброєю в руках Батьківщину. Щоб ця людина була здатна, навчена, натренована, обстріляна. Ми кардинально змінили підходи до Збройних сил».

Президент повідомив, що підписав закон про зміни до Держбюджету на 2015 рік, у якому вдалося знайти кошти на додаткове фінансування ЗСУ.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua