" Відсудити квартиру чи розірвати шлюб стане дорожче"

26 жовтня 2011

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ. З 1 листопада вступає в дію закон України «Про судовий збір», що потягне за собою збільшення державного мита з боку українців при зверненні до суду.

За словами одного з авторів закону, нардепа Валерія Писаренка, основне його нововведення - держмито, яке треба внести до держбюджету за подачу позовної заяви, скарги та іншого, стало не фіксованим як зараз (17 гривень), а прив'язане до мінімальної зарплати. Наприклад, якщо зараз розлучитися коштує 8,5 гривень, то через тиждень - уже 94,1 гривень.

Значно дорожче став «повний цикл» - позов, апеляція, касація - при серйозних справах. Наприклад, якщо українець судиться за «хрущовку» ціною 500 тисяч гривень, то сьогодні він сплатить на всіх етапах 3400 гривень, а з 1 листопада - аж 6211 гривень.

«Мито не змінювалася 18 років, за цей час зросли як ціни, так і зарплати, тому буде правильно його збільшити і прив'язати до мінімальної зарплати, щоб мито автоматично індексувалася, адже мінзарплата у нас щороку зростає», - каже Писаренко.

Депутат вважає збільшення мита невеликим, мовляв, заплатити навіть 2800 гривень за розділ через суд майна цілком реально. Крім того, багато позовів можна буде і надалі подавати безмитно, говорить він. Це позови про стягнення зарплати, аліментів, збитку в результаті злочину, відшкодування шкоди при каліцтві або втраті здоров'я (виробнича травма), порушення прав споживача. Не треба платити при зверненні до суду інвалідам ВВВ та 1 і 2 груп, чорнобильцям 1 та 2 категорії, організаціям інвалідів і ветеранів.

Радіо ера fm



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua