"Вихід Греції з єврозони спричинить фінансовий землетрус"

24 травня 2012

РЯТУВАЛЬНА СОЛОМИНКА. Вихід Греції з єврозони виллється у копійчину не лише Європейському центробанку, але й всім фінансовим установам валютного союзу. Рятувати їх доведеться усім: ЄЦБ, Європейському стабілізаційному механізму, МВФ і національним урядам. При цьому найбільший тягар на себе доведеться взяти тим, хто і вносить найбільше. Власне на Грецію у цьому випадку чекає стрімка девальвація драхми – до 75%.

Аналітики пояснюють: «Навіть якщо частка Греції в загальному ВВП єврозони не надто велика, її вихід спричинить цунамі і нові потрясіння. Це змінить баланс сил в Євросоюзі. Питання в тому, що обійдеться дорожче: якщо Греція вийде з єврозони, чи якщо вона лишиться в ній?»

Найбільше дістанеться Франції. Рахунок Парижа може сягнути 30 млрд євро. Під ударом так само Німеччина та Велика Британія. Навіть обтяженим боргами Португалії та Італії буде непереливки.

Шанси на вихід Греції збільшуються із наближенням виборів. Про це не лише відкрито говорять, але й намагаються прорахувати ці шанси. Аналітики Citigroup вважають що вони зросли до 75%.

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua