"Тінь не додає родючості землі"

Галина ІЩЕНКО
5 грудня 2015

Чиновники заспокоюють: землі продаватимуть за законом. Фото з сайту kievskiysud.od.uaДержгеокадастр допускає  вилучення сільгоспземель держпідприємств у разі їх нецільового  використання. Про це під час брифінгу журналістів повідомив очільник Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру  Максим Мартинюк.

За його словами, у користуванні держпідприємств перебувають величезні масиви сільгоспземель, які на сьогодні часто використовують не за призначенням. Фактично їх використовують аграрії для сільгоспвиробництва. Вони сплачують тіньові платежі й користуються державними землями.

Нині, за словами голови Держгеокадастру, відомство підготувало пакет  законопроектів, що дасть змогу навести лад у земельній сфері й вивести з тіні державні землі, щоб вони давали дохід у місцевий і центральний бюджети, а не у приватну кишеню.  На сьогодні обсяги тіньових потоків оцінювати ніхто не береться. Але щойно буде завершено інвентаризацію сільгоспземель держпідприємств у   Хмельницькій та Тернопільській областях за дорученням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, яку здійснює Держгеокадастр спільно з МВС та Мінагрополітики, стане зрозуміло, скільки щороку втрачала від цього держава.

Якщо ухвалять проекти законів Держгеокадастру, спроститься процедура оформлення земділянок для громадян, і у два етапи буде знято мораторій на продаж сільгоспземель.

«Ми хочемо, щоб процедура оформлення земділянки тривала 4 місяці й на це вистачало два візити», — наголосив голова Держгеокадастру, уточнивши, що один раз треба буде прийти у службу, щоб написати заяву. Вдруге —  для отримання повного пакета документів на землю. І як показує експеримент у п’яти областях, це цілком можливо.

Щодо мораторію на продаж сільгоспземель, то його потрібно знімати за два етапи, переконаний Максим Мартинюк.

 — За нашим проектом, на першому — продаватимуть виключно державні землі лише через аукціони. Громадяни зможуть продавати свою землю тільки державі. На другому етапі (через два роки) ринок запрацює без обмежень, — розповів Максим Мартинюк.

Якщо ж говорити про цьогорічні здобутки, то, за словами очільника Держгеокадастру, вони чималі, хоч і далекі від ідеалу. Зокрема нині повністю відкриті дані Держземкадастру щодо власників земділянок. Усі адмінпослуги надають через ЦНАП, і  цей процес максимально демонополізовано.

Адже цього року доступ до Держземкадастру отримали нотаріуси, які можуть  самостійно генерувати витяг із Держземкадастру і Держреєстру. Чотири адмінпослуги, які охоплюють 80% звернень, переведено у цифровий формат, і вперше в історії витяг з Держземкадастру можна отримати екстериторіально. «Тобто якщо раніше людина, яка живе в Житомирі й володіє земділянкою у Полтавській області, мусила їхати на Полтавщину, щоб отримати витяг з Держземкадастру щодо неї, то тепер  може замовити його через інтернет і наступного дня забрати у найближчому до місця проживання ЦНАПі»,— пояснив Максим Мартинюк. 

Такі заходи Держгеокадастру не лише оптимізували здійснення правочинів із земельними ділянками, а й підвищили комфорт громадян. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua