"Військкомат проти «Толоки»"

Наталя БОРОДЮК
8 серпня 2015

Талановитого українського актора Дмитра Лінартовича, який став відомим передовсім завдяки головній ролі у фільмі «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», призвали до війська. Ця новина тільки додала б йому популярності, адже, отримавши повістку, Дмитро не зволікаючи з’явився до військкомату, пройшов медичну комісію і нині, очевидно, вже перебуває в навчальному центрі. Вчинок гідний будь-якого мужчини, що сумлінно виконує свій громадянський обов’язок.

Аби ми не знали, який складний перебіг чергової хвилі мобілізації, як багато молодих людей «косять» від армії. Коли деякі з них аргументують свою позицію тим, що не хочуть іти в нереформовану армію, що давно пора було запроваджувати контрактну систему, з ними важко не погодитися. Не менш красномовний приклад добровольців, яких деякі новоявлені посадовці огульно звинувачують казна в чому, «забуваючи» про те, що саме вони своєю кров’ю і відвагою зупинили ворога. Та менше з тим, на цьому тлі вчинок відомої людини має заохочувати інших. Але...

«Толока» навчить нас піднімати рідну хату з руїни… Фото з сайту gazeta.ua

Як відомо багатьом, Дмитро Лінартович виконує головну роль у фільмі Михайла Іллєнка «Толока», половину якого вже знято. Через брак фінансування його виробництво законсервовано. Але не зупинено: нині, згідно з ухваленою постановою Верховної Ради, вирішується питання стовідсоткового державного фінансування стрічки. У тому, що роботу буде відновлено, ні в кого сумнівів не виникає. З огляду хоча б на те, скільки за останні півроку віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко провів нарад, обговорень, зробив заяв щодо термінового налагодження вітчизняного кіновиробництва. «Толока» — кіно, яке конче потрібне українцям. Тож чим пояснити мобілізацію виконавця головної ролі, за відсутності якого складно прогнозувати майбутнє кінострічки?

Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, до якого «УК» звернувся по роз’яснення, так прокоментував ситуацію:

— Поза сумнівом, митці — такі самі громадяни країни, як і всі інші військовозобов’язані. Однак у цьому разі є державний інтерес. Якщо є проект, який має бюджетне фінансування, то хто нас назве розумними, коли ці гроші підуть на вітер? Так, Дмитро — патріот, він не вагався жодної хвилини. Та хіба образ мужнього воїна, створений ним у фільмі «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», не воює на інформаційному фронті, де панівні позиції посіла наша агресивна сусідка? Ми не встигаємо забороняти фільми, які там безперервно штампують, щоб прославляти непереможність їхніх силовиків. В усіх країнах, які піклуються про власну безпеку, розуміють, що недостатньо дати солдатові в руки автомат, значно важливіше озброїти його бойовим духом. Згадаймо співпрацю Пентагона і Голлівуда.

Пилип Іллєнко також зазначив, що Держагентство ініціюватиме звернення до Міністерства оборони, в якому зокрема наголошуватимуть на індивідуальному призові митців, а також пропонуватимуть під час армійської служби використовувати їхні професійні навички. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua