"Військовий комісар не стукає у двері"

Ольга ПРОКОПЕНКО
9 серпня 2014

Загалом таких хвиль буде п’ять. Кожна з них проводиться з метою нарощування угруповань Збройних сил та інших військових формувань, поповнення комплекту військ (сил) особовим складом і технікою, відмобілізування інших частин, зокрема прикордонної служби, Національної гвардії. Про це повідомив під час прес-конференції військовий комісар Київського міського військового комісаріату полковник Володимир Кидонь. 

Кожна з п’яти хвиль триватиме по сім днів. Перший день — оповіщення військовозобов’язаних і керівників підприємств. Другий-третій — медичний огляд мобілізованих, решта днів — подача мобілізаційних ресурсів (особового складу і техніки) до військових частин Збройних сил та інших військових формувань. Через брак часу на навчання, нині перевагу надають громадянам з досвідом проходження військової служби. Впродовж третьої хвилі мобілізаційного розгортання заплановано мобілізувати до 700 чоловік з військово-обліковою спеціальністю. Зрозуміло, що підучити і навчити — це два різні за витратою часу поняття. Проте є позитивний досвід формування під час першої черги мобілізації 12 батальйону територіальної оборони. До його складу ввійшло 46 мобілізованих, які не мали армійського досвіду. Їх призначили на посади тилового забезпечення.

За словами Володимира Кидоня, на сьогодні військовий комісаріат міста Києва з першою хвилею впорався. Скомплектовано і доукомплектовано сім частин за першою хвилею. Проблемним виявилося питання забезпечення технікою. Київ — велике місто, проте знайти потрібну техніку для потреб армії, як то КамАЗи, МАЗи, «Урали»,  — було непросто.

Найбільш затребуваними спеціальностями цього разу є водії категорії «С», водії гусенично-тракторної техніки, медичний персонал з певним  практичним досвідом. Усі особи, які призиваються через військові комісаріати, отримують статус військовослужбовця. Призвані в такий спосіб громадяни автоматично зараховуються до числа тих, на кого поширюються відповідні соціальні стандарти.

— Цього разу, — запевнив офіцер, — пильну увагу приділено питанню недопущення до служби громадян з вадами здоров’я. Стан здоров’я молоді викликає у військових старшого віку, м’яко кажучи, здивування. Військово-медичні комісії звітують про занедбаність молодого організму малорухливим способом життя та шкідливими звичками. Аналіз медичного обстеження мобресурсів свідчить, що із 100 осіб — 25 потребують додаткового медичного обстеження. Як правило, з подальшим відстороненням від служби в армії.

Досить недавно районні військові комісаріати мали у своєму складі по два офіцери і 5—7 працівників. Тоді було кому і коли «виловлювати» тих, хто «косив» від армії. Воєнні дії на сході та нинішній штат працівників військкоматів змусили внести поправки до деяких законів. Тому тепер ніхто нікого не вистежує. На сьогодні, якщо по мобілізаційній повістці громадянин не з’являється, у військкоматі складається адмінпротокол про неявку і передається у прокуратуру. «Протягом двох черг мобілізаційного розгортання, — поінформував військовий чиновник, — направили 49 таких протоколів».

А ще він розповів, що оповіщення категорії громадян про мобілізацію та призов здійснюють житлово-комунальні господарства (ЖЕКи, організації різних форм власності, які обслуговують будинки) — це визначено законом. Повістку вручають за місцем проживання громадянина. Повістки стосовно уточнення облікових даних і повістки на проходження медичної комісії можуть бути просто опущені в поштову скриньку. Ваше право, як на них реагувати. Проте військовий комісар не радить їх ігнорувати.

Він також нагадав, що термін служби триває від початку призову — до  підписання Президентом України Указу «Про демобілізацію». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua