"Віктор ЯНУКОВИЧ: «Наша мета — децентралізація влади, поступова передача функцій із центру в регіони»"

2 вересня 2011

РЕФОРМУВАННЯ. Віктор Янукович закликав кандидатів на посади голів райдержадміністрацій роз’яснювати населенню мету перетворень. На зустрічі, яка відбулася в Адміністрації Президента, глава держави, передусім, торкнувся адміністративної реформи, яка розпочнеться найближчим часом. «Наша мета — децентралізація влади, поступова передача функцій із центру в регіони», — наголосив Віктор Янукович. Він підкреслив, що реформа місцевого самоврядування повинна оптимізувати систему державного управління в регіонах, підвищити її ефективність, прибрати зайві рівні адміністрування. «При наданні державних послуг вам не треба буде чекати дозволу чи команди з центру. Це буде ваш рівень відповідальності, і ці функції будуть належати вам, і ви будете їх здійснювати», — зазначив Президент.

Він також наголосив на необхідності ведення постійного діалогу із громадянами під час впровадження будь-якої реформи. Глава держави переконаний: успіх реформ значною мірою залежатиме від того, як буде налагоджено роз’яснювальну роботу щодо їх змісту. На думку Президента, багато проблем, пов’язаних із впровадженням реформ, виникає саме тому, що люди не зорієнтовані щодо завдань і результатів запропонованих змін.

Глава держави зазначив, що розпочаті перетворення розраховані не на тимчасовий ефект — вони мають на меті глибоку модернізацію країни. «Все, що ми зараз розпочали робити в нашій державі, так чи інакше пов’язане з нашим майбутнім. І якщо ми не будемо модернізувати всі сфери нашого життя, модернізувати нашу країну — за нас ніхто цього не зробить», — цитує слова Президента його прес-служба.

Віктор Янукович переконаний, що реформування країни не може відбутися миттєво і потребує професіоналізму та системного підходу: «Тут швидкого позитивного результату не буває — як правило, реформи починають працювати через деякий час».

Водночас Президент зазначив, що вже проводиться адміністративна реформа на центральному рівні, на черзі реформа місцевої влади, триває здійснення регуляторної реформи, яка значно спрощує умови ведення підприємницької діяльності. «Попереду досить болючі реформи, такі як пенсійна, земельна, реформа охорони здоров’я, освіти, житлово-комунального господарства. Всі ці перетворення потребують часу та обережного, виваженого підходу», — наголосив Президент.

Він підкреслив, що всі реформи — а до кінця року вони охоплять 21 напрямок життєдіяльності нашої держави — тісно пов’язані між собою. Відтак більшість із них працюватимуть, якщо підійти до них системно і комплексно.

Насамкінець, звертаючись до кандидатів на посади голів райдержадміністрацій, Віктор Янукович закликав їх ефективно працювати як на розвиток районів у цілому, так і на вирішення питань конкретних людей. «Оцінку вам даватимуть люди. А разом із вами — і мені. Тому треба тримати руку на пульсі життя, знати, що потрібно людям, йти їм назустріч. Дрібниць тут не буває», — наголосив Президент.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua