" Вільна торгівля залежить від виборів"

26 вересня 2012

ІНТЕГРАЦІЯ

Валерій Хорошковський запевнив єврочиновників у тому, що Україна зробить усе, аби волевиявлення громадян відбулося за демократичними стандартами

У рамках робочого візиту першого віце-прем’єр-міністра Валерія Хорошковського до Брюсселя відбулися його зустрічі із членами Європейської комісії, які відповідають за діалог з Україною за ключовими напрямами двосторонньої співпраці. Так, під час розмови з Комісаром ЄС із питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле вітчизняний урядовець наголосив, що процес інтеграції України до ЄС незворотний.

Основну ж увагу було приділено проблематиці внутрішніх реформ в Україні як каталізатора поглиблення відносин з ЄС. Обговорені й актуальні питання відносин між Україною та ЄС у контексті підготовки до підписання Угоди про асоціацію, перспектив запровадження безвізового режиму з ЄС, надання макрофінансової та секторальної допомоги з боку Євросоюзу.

Співрозмовники також обмінялися думками про внутрішньополітичну ситуацію в Україні, зокрема в контексті підготовки до проведення парламентських виборів у жовтні 2012 року. Валерій Хорошковський запевнив, що керівництво України налаштоване зробити все необхідне для забезпечення виборчого процесу відповідно до демократичних норм і стандартів.

А Комісара ЄС із питань торгівлі Карла де Гухта український урядовець запевнив, що одним із головних пріоритетів зовнішньоекономічної політики України є започаткування функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Окрему увагу під час розмови приділено перспективам підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що відкриє можливість введення в дію положень у частині зони вільної торгівлі.

Сторони також обговорили питання інвестиційного клімату в Україні, зокрема в контексті започаткування бізнес-діалогу між Україною та ЄС, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра.

«Ми розраховуємо, що всі необхідні законодавчі акти в рамках виконання першої фази Плану лібералізації ЄС візового режиму для України буде ухвалено найближчим часом, і це дасть нам змогу перейти до другої фази Плану дій», — про це Валерій Хорошковський заявив під час зустрічі з Комісаром ЄС із внутрішніх справ Сесілією Мальмстрьом.

Він поінформував Комісара про прогрес у виконанні Плану лібералізації ЄС візового режиму для України, зокрема про ухвалення 6 вересня Закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», що стало важливим кроком у напрямку гарантування основоположних прав людини, про прийняття у першому читанні інших законопроектів, зокрема тих, які відкривають дорогу для запровадження біометричних паспортів.

«Ми готові до активного діалогу з Єврокомісією у процесі підготовки до другого читання законопроектів, ухвалення яких дасть змогу завершити виконання Україною першої фази Плану лібералізації ЄС візового режиму», — наголосив Валерій Хорошковський.

Також було наголошено на необхідності завершення процедур, потрібних для набрання чинності змін до Угоди про спрощення оформлення віз, що значно розширить перелік українських громадян, які зможуть скористатися її перевагами.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua