"Вилучення серверів з результатами ЗНО створило проблеми під час вступу"

Інна КОВАЛІВ
7 серпня 2015

Під час проведення вступної кампанії цьогорічні нововведення себе цілком виправдали, — запевняють у Міністерстві освіти і науки. Вчора у профільному відомстві підбили проміжні підсумки вступу-2015.

За даними Міносвіти, цьогоріч в Єдиній державній електронній базі з питань освіти зареєстрували майже 1,835 мільйона заяв від 527 529 вступників. 

Найбільше за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста та магістра вступники хотіли стати студентами Львівського національного університету ім. І. Франка та Національного університету «Львівська політехніка». Почесне третє місце посів Київський національний університет ім. Т. Шевченка. Далі у рейтингу за кількістю поданих заяв — Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут» та Національний авіаційний університет.

Хоч прийом заяв в університетах нещодавно закінчився (його профільне відомство продовжило на два дні — до 2 серпня включно), нині вже сформовані рейтингові списки абітурієнтів. Так вчора не пізніше 12 години вступники мали змогу знайти своє прізвище у рейтингу рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення. «Ми були змушені дещо подовжити прийом документів на два дні у зв’язку із ситуацією довкола Українського центру оцінювання якості освіти, тож відповідно посунули й оприлюднення результатів, — пояснює перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. — Важливо, що ми застосували нову модель формування рейтингових списків за пріоритетністю, яку обирав самостійно абітурієнт при подачі заяв до вишів. А тому посідав не п’ятнадцять, а лише одне місце. Так унеможливили ситуацію, коли бюджетні місця нашвидкуруч дозаповнювалися в хаотичному порядку прямо в приймальних комісіях. Ця модель спрацювала».

Чи не єдина проблема, з якою стикнулися цьогорічні вступники, — призупинення роботи Українського центру оцінювання якості освіти у зв’язку з резонансними заявами Генпрокуратури. Адже на час розслідування в УЦОЯО 21 липня вилучили сервери з результатами ЗНО випускників. Тому абітурієнтам, які подавали на апеляцію результатів тестування і отримали відповідні рішення апеляційної комісії, не змогли внести в електронному вигляді додані бали. І в приймальній комісії бачили попередні результати ЗНО. Також подібною проблемою стикнулися й ті, хто загубив сертифікат ЗНО або  допустив у ньому помилку.

«Раніше центр видавав дублікат сертифіката. Оскільки база даних досі не працює, видача дублікатів була неможливою, — розповідає Інна Совсун. — Тому ми звернулися з проханням до центру видавати таким абітурієнтам відповідні довідки, що підтверджують проходження ЗНО. Загалом у близько двохсот дітей виникли проблеми зі вступом через вилучення серверів з базою даних Українського центру».

У міністерстві запевнять, що блокування діяльності УЦОЯО призведе до непередбачуваних наслідків. «Нам критично необхідно розуміти, що станом на 1 вересня Українському центру будуть повернуті сервери з базою даних — щоб починати запуск до ЗНО 2016 року, — констатує перший заступник міністра. — Безперечно, ми зацікавленні в максимально об’єктивному розслідуванні озвучених звинувачень і, мабуть, більше за всіх очікуємо кінцевих результатів».

Як відомо, цього літа держзамовлення для вишів скоротили на 12%, перш за все через зменшення кількості вступників (на 23,2%). Втім, під час подачі документів до університетів Міносвіти перерозподілило бюджетні місця. «Окремі виші навіть при автоматичному розподілі не виконали державне замовлення — на природничих спеціальностях, — пояснює «УК» Інна Совсун. — Тож під час вступу деяким університетам зменшили обсяги держзамовлення, іншим, де спостерігався ажіотаж, навпаки, збільшили». Наступного року Міносвіти планує замінити поштучний розподіл місць на більш європейські механізми.

А поки що нагадаємо абітурієнтам-щасливчикам, які рекомендовані до зарахування на бюджет, що до 18 години 10 серпня слід подати оригінали документів до приймальної комісії омріяного вишу. Наказ про зарахування за держзамовленням університети повинні оприлюднити не пізніше 12 години 11 серпня. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua