"Вилучили екологічно небезпечну фарбу"

Євген ЛОГАНОВ
27 лютого 2016

Запорізькі митники конфіскували дві тонни фарби, яка більш ніж удвічі перевищувала допустиму норму небезпечних речовин.

На 70 тисяч гривень цієї фарби завезли в Україну із Білорусі представники одного з підприємств Запоріжжя. Під час перетину кордону та оформлення товару підприємці надали для перевірки документи, згідно з якими вміст толуолу у фарбі нібито не перебільшував 24%. Митники взяли зразки товару на перевірку. За висновком спецлабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС, зазначена рідина насправді містила 60% толуолу. Тому  товар мав пройти спеціальну дозвільну процедуру у відповідних органах, оскільки допустима норма цієї речовини для ввезення в Україну без ліцензування — 50%.

На приватне підприємство запорізькі митники відкрили справу про порушення митних правил за ч. І ст. 483 МК України за «вчинення дій, спрямованих на переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю товару (фарби) шляхом надання документів, що містили неправдиві дані про його хімічний склад». Санкція статті передбачає конфіскацію товару та накладення на правопорушника штрафу в розмірі 100% його вартості.

За даними в. о. начальника Запорізької митниці ДФС Богдана Шила, з початку року митники краю видали експортерам 92 сертифікати форми EUR.1 на товари, що поставляють у країни ЄС. Найбільше їх видано у такі країни, як Словаччина, Німеччина, Польща, Чехія, Австрія, Італія, країни Балтії. Сертифікат EUR.1 підтверджує статус преференційного походження товару і застосовується для безмитного експорту продукції в країни ЄС. Він посилює відповідальність експортера за достовірність інформації, яка потрібна для визначення українського походження товару. Цей документ заповнюють на митниці ДФС безкоштовно на кожну партію товарів у разі, якщо його необхідно пред’явити як доказ, що товари відповідають вимогам правил визначення преференційного походження, встановлених в Угоді про асоціацію з ЄС, при застосуванні преференційних ставок ввізного мита.

ДОВІДКА «УК»

 

Толуол — токсичний продукт, що діє як наркотик при високих концентраціях пари, спричиняючи сильні галюцинації та психічну залежність. Як основу домішку його застосовують у комплексних розчинниках для розчинення епоксидних, вінілових та акрилатних полімерів, хлоркаучуку, а також як сировину для органічного синтезу, високооктанового компонента моторних палив і розчинника.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua