"Він же Гоша, він же мамонт"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
1 червня 2012

НАДЗВИЧАЙНА ЗНАХІДКА. Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. Яворницького (ДНІМ) днями поповнився цікавим експонатом. Ще у 2007 році рибалки із селища Китайгород Царичанського району Дніпропетровської області «виловили» в річці Оріль …череп мамонта. Піднявши з дна знахідку, місцеві жителі звернулися за консультацією до працівників археологічної експедиції ДНІМ, що працювала в цих, багатих на історичні загадки, місцях. Науковці порадили терміново провести консервацію знайденого черепа і запропонували передати його до музею. Однак тоді китайгородці співпрацювати з фахівцями відмовилися. 

Як з’ясувалося згодом, рибалки не змогли продати цінну знахідку і тривалий час тримали унікальний експонат просто у гаражі. А потім все ж віддали череп до Народного музею історії Царичанського району. Однак відповідний температурний режим і реставраційно-консерваційні роботи, яких потребує «мамонт», йому тут забезпечити не змогли. Тож прислухавшись до наукової думки, Гоша — таке ім’я отримав надзвичайний експонат — переїхав до Дніпропетровська.

«У нас уже є фрагменти черепа мамонта — щелепи, бивні, хребти — але повного ще не було. І коли ця знахідка з’явилася, наполягали, щоб її передали нам», — розповіла директор ДНІМ Надія Капустіна. На території Дніпропетровщини більшість знайдених костей мамонта мають поважний вік — 30 тис. років. Такий же давній і експонат Гоша, який  у непоганому стані. А сам мамонт був доволі молодим, судячи із зубів — не більше двадцяти років. Наразі Гоша оселився у першій залі музею і чекає на приїзд палеонтологів з Києва, які його ретельно вивчать.

Співробітники музею вважають, що новий експонат, безперечно, сприятиме популяризації первісної історії Придніпровського краю. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua