"Вінницькі бюджети тепер мають кошти на проекти"

Олег ЧЕБАН
18 червня 2016

За січень-травень цього року платники податків Вінниччини перерахували до бюджетів понад 2,8 мільярда гривень. Ця рекордна для області сума на більш ніж  618 мільйонів гривень перевищує обсяги надходжень за аналогічний період торік. За словами начальника головного управління ДФС в області Руслана Осмоловського, позитивна динаміка спостерігається за платежами як до державного, так і до місцевих бюджетів із зростанням у півтора раза.

Із загальної суми внесок до держбюджету перевищив 1,2 мільярда гривень, що на понад 654 мільйони гривень більше  від торішнього показника. Серед платежів, спрямованих до державної скарбниці, найбільшу питому вагу становить податок на додану вартість. Цьому сприяло впровадження системи електронного адміністрування ПДВ, що унеможливлює формування так званого сірого податкового кредиту і дає змогу своєчасно реагувати на спроби ухилення від оподаткування. Також значно зросли обсяги надходжень   інших податків. Руслан Осмоловський зауважив, що бізнес зрозумів зменшення ставки єдиного соціального внеску і так збільшив фонд заробітної плати. Тож якщо у січні цього року обсяг заробітної плати в області в середньому становив 2813 гривень, то нині — 3349.

До місцевих бюджетів за п’ять місяців сплачено мільярд 582 мільйона гривень, що на 490 мільйонів більше порівняно з аналогічним періодом торік. У лідерах бюджетоформуючих податків місцевих бюджетів — податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок  і плата за землю.

«Завдяки децентралізації  місцеві бюджети мають кошти на реалізацію інфраструктурних проектів. Усі бюджети в області виконано», — констатував начальника ГУ ДФС в області. З його слів, стабільного виконання прогнозованих показників та істотного приросту до торішніх колективу працівників фіскальної служби в області вдається забезпечувати насамперед завдяки свідомому ставленню представників бізнесу в регіоні та громадськості до сплати податків.

У зрушеннях очевидна заслуга працівників служби, які забезпечують результат якістю роботи. Якщо за станом на 1 січня 2014 року в ДФС області було 1222 працівники, то на 1 червня цього року — 875. Штат податкової міліції скорочено майже удвічі. Зменшилося працівників у центрах обслуговування платників податків, яких тепер 22. Наприклад, якщо раніше у тиврівському центрі було 25 працівників, то тепер — 8, у барському з 57 залишилося 10. Це попри те, що  обсяг роботи значний. Так, за п’ять місяців цього року платникам податків  в області надано 56 тисяч різни послуг.

«Підлеглим ставлю завдання, що, попри суттєве скорочення, якість обслуговування платників має бути не гіршою, а кращою», — зазначив Руслан Осмоловський. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua