"Вінницькі депутати обрали адмінреформу"

Олег ЧЕБАН
9 липня 2015

Сесія Вінницької обласної ради затвердила Перспективний план формування територій громад області. Проект плану, яким в області замість 707 передбачено створити 106 перспективних територіальних громад, представив депутатам перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

За його словами, у громадах Могилів-Подільського району, які буде створено, дохідна частина бюджету переважатиме над видатками на 5—7 мільйонів гривень. Окрім ухвалення плану, передбачено 20 послідовних кроків добровільного об’єднання громад.

«Ми зверталися до Кабінету Міністрів, і цей план у разі потреби можна буде змінювати рішенням сесії обласної ради. Тобто якщо під час обговорень у громадах буде висловлено доповнення, ми зможемо вже на наступній сесії внести  корективи», —  зазначив доповідач.

Принагідно зауважимо, що понад місяць вінничани обговорювали це важливе питання. Відповідальні працівники ОДА та облради виїжджали в райони, щоб максимально врахувати думки громад. Питання складне і зачіпає за живе.

 «У Чечельницькому районі обговорювали грунтовно. Однак у проекті не враховано думку трьох громад, які розміщені поряд, і добровільно зголосилися об’єднатися в одну з адміністративним центром у селі Демівка. Тому пропоную внести доповнення», — зауважує депутат облради Павло Каленич.  Дуже емоційно оратівці висловили незгоду з тим, що в їхньому районі передбачено створити лише одну територіальну громаду.

Під час жвавого обговорення депутати запропонували доповнення до проекту рішення. Зокрема, ввести до складу робочої групи з питань підготовки перспективного плану представників асоціації органів місцевого самоврядування, громадських організацій та обласної ради і вважати робочу групу постійно діючою. Провести у кожній об’єднаній громаді, визначеній перспективним планом, громадське обговорення процедури, перспектив та переваг добровільного об’єднання, а також спрямувати до Верховної Ради і Кабінету Міністрів звернення депутатів обласної ради щодо внесення певних змін до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та Методики формування спроможних територіальних громад.

Більшістю голосів депутати затвердили перспективний план з доповненнями.

«Пропозиції ще надходять. Сьогодні ми підвели риску і проголосували перспективний план, але це не остаточне рішення — це лише погодження проекту плану. Лише після ухвалення рішення в уряді розпочнеться обговорення й ухвалення рішень сесіями органів місцевого самоврядування щодо об’єднання тергромад. Ніхто без доброї волі громад їх не об’єднуватиме», — резюмував голова обласної ради Сергій Свитко.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua