" Вінницький майстер демонструє «Різьблене мереживо»"

Олег ЧЕБАН
18 лютого 2016

Спочатку це були полички, скриньки, цукерниці, фоторамки, вази для квітів, бра, підсвічники.  З його слів, щоб творити в цьому жанрі, треба мати велике бажання,  художній смак, розвинену уяву, адже можна придумати безліч візерунків, схожих на мереживо. Втім захоплення потребує терпіння, адже на одну складну роботу потрібно кілька місяців. Його праці вирізняються витонченістю, чіткістю ліній та  сміливою динамікою формування образів і візерунків.

Витинання лобзиком колись вчили навіть школярів, а нині таких, як Олександр Крутих, унікальних майстрів художнього випилювання одиниці. Фото з сайту myvin.com

Нинішню персональну виставку «Різьблене мереживо», яку демонструють у Вінницькому обласному центрі народної творчості, Олександр Крутих присвятив своєму 70-річчю. 

В  експозиції представлено понад 70 прекрасних робіт. Зокрема з циклу  «витинанка в дереві», які  він створив за сюжетами народних пісень, свят та обрядів.

Дуже гарне оформлення православних ікон і портретів знаних подільських митців різьбленими рамами з використанням рослинного та геометричного орнаменту в малюнку. Загалом у  доробку майстра  понад 200 різних робіт.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua