"Виноградів відсвяткував своє 750-річчя"

Василь БЕДЗІР
1 вересня 2012

ДАТА

«Винний» фонтан — до ювілею

Місто Виноградів унікальне і людьми, і природою, і архітектурою. Тут народилося кілька відомих композиторів і художників. Клімат дозволяє вирощувати теплолюбні персики та елітні сорти європейського винограду. В архітектурі поєднуються стримана давнина і сучасний шарм. Збудований на початку ХІV століття замок сусідить із сучасними житловими будинками, а будівля монастиря францисканців початку XV століття — з реконструйованим готелем.

Новий фонтан у Виноградарі. Фото автора

200 років тому угорський граф Жігмонд Перені успадкував родинний маєток у Севлюші — сьогоднішньому Виноградові. Тепер реставраційні роботи тут здійснюють за участі фахівців зі Львова та Києва. Саме в його парку відбувся триденний міжнародний конкурс-фестиваль сучасної пісні і танцю, який прикрасив святкування 750-річчя з дня утворення міста Виноградів.

Урочисту ходу центральними вулицями супроводжували дівчата-барабанниці: стрункі постави і злагоджений бій мажореток, запрошених із Києва, сподобався всім. Відкрили і новий фонтан. Його увінчує силует дівчини, котра ногами чавить виноградні грона. Враховуючи, що торік у центрі вже встановлено жанрову скульптуру винороба (автор її теж Михайло Колодко), ця тема в монументалістиці малих форм Виноградова стала домінуючою. Водограй підкреслив оновлений вигляд міста.

— Усі вулиці в центрі та більшість окраїнних заасфальтовано, будинки відреставровано переважно в так званому еклектичному стилі, характерному для 100—150-річної давнини, – розповів голова міської ради Степан Бочко. — Це  соціальна складова та зовнішній вигляд сьогоднішнього Виноградова. Індустріальна ж формується завдяки успішним  підприємствам міста. Маємо і європерспективи: потужні митні переходи «Дякове» та «Вилок» поблизу міста ваблять інвесторів із багатьох центральноєвропейських і західних країн. Тож наше місто розвивається і як логістичний центр.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua