"Виплати держава гарантує"

Ірина ПОЛІЩУК
5 липня 2011

ЗАКОНОДАВСТВО

У четвер депутати мають ухвалити пенсійний законопроект

Таку думку висловила заступник голови правління Пенсійного фонду Валентина Никитенко на брифінгу, що відбувся минулої п’ятниці в Кабінеті Міністрів. Як відомо, законопроект «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» був ухвалений депутатами у першому читанні. Після того тривала робота над підготовкою його до другого читання, вносилися пропозиції задля вдосконалення.

Валентина Никитенко розповіла, що нового з’явилося у законопроекті після його реєстрації в парламенті в грудні минулого року. Зокрема це поступове підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. «Якщо з вересня поточного року законопроект набере чинності й пенсійний вік для жінок стане 55 років і шість місяців, то жінка все одно матиме вибір, вона і в 55 років може вийти на пенсію. Але тоді розмір виплати буде зменшено на 3%». Нововведенням законопроекту є те, що необхідний стаж для призначення пенсії для жінок становитиме 30, для чоловіків 35 років. «Таким чином, збільшення страхового стажу відбудеться на 10 років», — сказала Валентина Никитенко.

— Ще однією новацією законопроекту є зміна мінімального трудового стажу, необхідного для призначення пенсії, — зазначила заступник голови правління Пенсійного фонду. — Сьогодні він становить не менше 5 років, але його планують збільшити до 15 років.

Зараз кількість працюючих громадян в Україні зменшується і на 14 мільйонів працюючих припадає 13,6 млн пенсіонерів. А далі ця ситуація тільки погіршуватиметься.

Валентина Никитенко висловила сподівання, що всі заходи, заплановані урядом щодо відновлення робочих місць, легалізації заробітної плати дадуть певні результати.

Законопроект передбачає здійснювати доплати до пенсії, яка не досягає прожиткового мінімуму, за рахунок коштів Держбюджету, а не Пенсійного фонду, як тепер.

Одним із важливих аспектів нового законопроекту є запровадження в Україні другого рівня пенсійного забезпечення, який може бути введено в дію вже з 2013 року.

ДОВІДКА «УК»

За шість місяців цього року до Пенсійного фонду з усіх джерел фінансування, за оперативними даними, надійшло понад 97,5 млрд грн. При цьому власні доходи становили майже 66,0 млрд гривень (101,5% планових показників). Порівняно з відповідним періодом минулого року власні доходи зросли на 11,4 млрд грн, або на 20,9%.

Виплату пенсій та грошової допомоги з урахуванням їх підвищення понад 13,6 млн пенсіонерів забезпечено у визначені законодавством терміни по всіх областях України. Протягом січня-червня загальна сума видатків на пенсійні виплати та інші заплановані витрати становила 104,5 млрд гривень, що майже на 1,1 млрд грн більше, ніж за відповідний період минулого року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua