"Вироблено в Україні"

15 лютого 2013

ПРОДОВОЛЬСТВО. Українці віддають перевагу вітчизняному. Так, близько 90% харчових продуктів, які споживають наші співвітчизники, вироблено в Україні. Такий попит сприяє тому, що на полицях магазинів домінує продукція з написом «Вироблено в Україні».

Нині частка продажу вітчизняного продовольства у товарообігу торговельних мереж становить близько 95%. На полицях супермаркетів можна знайти весь асортимент харчової продукції, яка виробляється в Україні, — від м’ясних консервів до тістечок.

«Українці дедалі більше віддають перевагу вітчизняній продукції. А в структурі реалізованих харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів найбільша частка припадає на напої — 19,3%, м’ясо та м’ясні продукти — 15,4%, молочну продукцію — 14%, олію та тваринні жири — 11%, хліб і хлібобулочні вироби — 5%. Тож перед державою стоїть завдання й надалі сприяти забезпеченню попиту українців вітчизняною продукцією», — зауважує заступник міністра аграрної політики та продовольства Олександр Сень.

На прилавках торговельних точок — городина лише українська. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Від продажу харчової продукції, напоїв і тютюнових виробів торік отримано понад 182 мільярди гривень. А частка цієї продукції в загальному обсязі реалізованих товарів становила 16,4%. За цим показником галузь посідає друге місце після металургії.

«Тенденція до зростання виробництва спостерігається по більшості позицій харчової та переробної промисловості. Якщо говорити про минулий рік, то зросло виробництво соняшникової олії на 16%, вершкового масла — на 15%, кисломолочних продуктів — на 3,4%, макаронних виробів — на 25% та м’яса — на 2,7% тощо. На мою думку, і цього року зростання попиту породжуватиме широку пропозицію», — заявив аналітик аграрних ринків Руслан Швець.

Вітчизняні виробники вже давно навчилися виробляти весь необхідний спектр продукції і задовольняти споживачів. Лише те, що по природі не росте на українських чорноземах, а рибалки не виловлюють із водойм, Україна імпортує з інших країн. Це дуже обмежений список — океанічна риба, екзотичні овочі та фрукти, а також поки що м’ясна продукція. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра
»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua