"Вітчизняному краму потрібні нові ринки збуту"

Катерина МАЦЕГОРА
7 березня 2013

МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ. Чи не вперше за історію незалежності у стінах зовнішньополітичного відомства проведено спільне засідання колегій Міністерства закордонних справ та Міністерства економічного розвитку і торгівлі. У залі засідань представники двох міністерств, Адміністрації Президента, Секретаріату Кабміну та Координаційного центру з упровадження економічних реформ при Президенті обговорювали механізми реалізації завдань, визначених Програмою економічних реформ та Національним планом дій з їх упровадження на поточний рік. Посадовці акцентували на питаннях, пов’язаних з міжнародною економічною інтеграцією нашої країни, забезпеченням реалізації зовнішньополітичних та зовнішньоекономічних пріоритетів завдяки новим формам взаємодії відомств.

Задав тон засіданню, означивши головні питання порядку денного, міністр закордонних справ Леонід Кожара: «Наші міністерства мають визначити конкретні шляхи економізації зовнішнього курсу країни. Я покладаюся на інноваційний досвід та сподіваюся, що ми вийдемо на узгоджену позицію щодо реалізації завдань Президента», — сказав міністр.

Леонід Кожара із сумом констатував, що наразі сприяти економізації вітчизняної зовнішньої політики — справа важка. «З 2005 року зростає від’ємне сальдо торгівлі. 2012 рік ми завершили з показником 16 мільярдів доларів». При цьому він поставив риторичне запитання — скільки ще наша економіка зможе витримувати такий тягар? — і запропонував присутнім зламати ці негативні тенденції дієвими рішеннями.

Серед завдань на поточний рік Леонід Кожара озвучив підписання Угоди про асоціацію з ЄС, яка відкриє Україні шлях до створення поглибленої зони вільної торгівлі із ЄС. І тут знову ж таки виникло запитання: «Чи все ми зробили, щоб відкриття нових ринків для України в ЄС не призвело до зростання негативного сальдо? Потрібно створити національну координаційну систему, яка б опрацювала всі необхідні в цьому напрямку документи, та започаткувати неформальний діалог із ЄС щодо питань бізнес-клімату».

Говорив він і про пошук формату співпраці із Митним союзом, який би не суперечив нашому євроінтеграційному курсу, про пришвидшене підписання угод щодо створення зон вільної торгівлі з такими перспективними партнерами, як Канада, Ізраїль, Туреччина та Сербія. Окрім цього, Україні потрібно увійти зі своєю продукцією на ринки країн, які мають потенціал потужного розвитку і де наша продукція є конкурентоспроможною.

При МЗС працює рада експортерів та інвесторів. Протягом чотирьох проведених засідань відомство вже отримало близько 100 пропозицій від виробників. Наразі посольства працюють над тим, щоб вивести близько 40 вітчизняних компаній на ринки понад 30 країн світу. «Потрібна координація усіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності», — резюмував міністр.

А міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов продовжив тему словами про те, що його відомство працює над формуванням і реалізацією торговельної й інвестиційної політики нашої країни, а тому звертає увагу на покращення діяльності товаровиробників на зовнішніх ринках. «Робота великих, середніх та малих підприємств має бути побудована на системній основі з дієвими елементами на вертикальному та горизонтальному рівнях, — вивів формулу подальших дій міністр. — Нашим експортерам потрібна державна фінансова підтримка. Тому слід залучати обласні державні адміністрації до роботи та регіональні торговельно-промислові палати, об’єднання й асоціації підприємницьких кіл України». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua