"Виїзні бригади допоможуть оформити субсидії"

Ірина ПОЛІЩУК
19 серпня 2015

«Цього року на виплату соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям з дітьми передбачено майже 43 мільярди гривень. Виплачують її без затримок та в повному обсязі, — про це на брифінгу в Клубі Кабінету Міністрів повідомив заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін. — Зокрема за липень профінансували цей вид допомоги майже для 2,8 мільйона сімей в Україні на суму 3,4 мільярда гривень. Перший транш допомоги (3,2 мільярда гривень) за серпень вже надходить на рахунки адресатів. До кінця місяця за заявками областей сформують другий транш, і допомогу виплатять сім’ям».

Щодо пенсій, то її отримувачам уже спрямовано майже 15 мільярдів гривень. Це 74% загальної потреби цих виплат у серпні. Загалом у цьому місяці із Пенсійного фонду передбачено майже 20 мільярдів 300 мільйонів гривень.

Без затримок виплачують і допомогу внутрішньо переміщеним особам, яку надають на оренду житла та проживання. Її отримують 450 тисяч сімей. В цьому місяці надано 255 мільйонів гривень для виплат цієї допомоги. Щомісячні видатки на цей вид допомоги становлять приблизно 300 мільйонів гривень.

Триває робота і з нарахування та виплати житлових субсидій.

«Останні рішення стосовно субсидій пов’язані з необхідністю вдосконалення бланків заяв і декларацій та максимальним спрощенням механізмів призначення житлових субсидій, — зазначив Віталій Мущинін. — Ми вже не вимагаємо від заявників обчислювати розмір доходів, які вони отримували впродовж року. Тепер у декларації необхідно зазначати лише вид доходу (пенсія, зарплата, стипендія, соціальна допомога). Зараз виготовляють нові бланки

заяв і декларацій. До кінця серпня і на початку вересня всі домогосподарства повторно отримають листи з роз’ясненнями щодо того, як оформлювати житлові субсидії, куди звертатись, як заповнювати заяви і декларації, відповідно — безпосередньо бланки заяв і декларацій. Це робитиметься через відділення Укрпошти. Також наше міністерство разом з Укрпоштою організовує навчання працівників цієї установи, щоб за необхідності вони могли допомогти громадянам заповнити бланки заяв і декларацій, аби уникнути помилок».

Крім того, є доручення Прем’єр-міністра щодо створення мобільних офісів у кожній області. Йдеться про те, щоб у села, де немає управлінь соціального захисту населення, приїздили виїзні бригади, які допомагатимуть оформлювати і збирати документи.

Житлові субсидії вже оформили 2,3 мільйона сімей. Дані про ще майже 400 тисяч претендентів на субсидії зараз обробляють в управліннях соціального захисту населення.

«Наше завдання полягає в тому, щоб до опалювального періоду (кінець вересня — початок жовтня) ми змогли залучити до програми житлових субсидій щонайменше 4,5 мільйона сімей, — наголосив Віталій Мущинін. — Щоб люди не хвилювались, коли отримають платіжки, і знали, що їх внесено до системи соціального захисту». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua