"Власний вірш як перепустка на конкурс"

Наталя ЛІЩИНСЬКА
29 березня 2012

ПОЧАТОК. Стартував Всеукраїнський поетичний вернісаж «Троянди й виноград».

Це вже третій конкурс, який ініціює Фонд Максима Рильського за підтримки Українського фонду культури й постійного генерального партнера — корпорації «Еталон». У двох попередніх, які відбулися 2006-го та 2008-го, взяли участь понад 500 українців від 10 до 84 років, які надіслали на розгляд журі кілька десятків тисяч віршів. Щоб нинішній конкурс став не менш представницьким, організатори мають намір провести презентації по всій країні.

«Троянди й виноград» названо не конкурсом, а вернісажем, бо це не тільки змагання, а огляд поетичного стану суспільства, — зазначає голова журі Борис Олійник. — У ньому є переможці, але немає тих, хто програв. Це вельми демократичний аматорський конкурс, розрахований на найширші верстви населення. Хтось уперше взявся за перо, інший пише тільки для себе, наважившись взяти участь у конкурсі, а є й цілком зрілі поетичні пера».

До речі, поділ на номінації: пейзажна, інтимна, патріотична лірика, про що зазначено в умовах конкурсу, теж доволі умовний. Більшості учасників вони всі близькі, хоч серед дописувачів є школярі молодших класів та люди старшого віку. Однак найчисленніша поетична армія — молодь віком до 20 років. Так, серед 24 лауреатів попередніх вернісажів кожний третій — студент чи учень.

Вернісаж виявився чутливим барометром настроїв у суспільстві, виправдовуючи своє постійне гасло «Світ по-новому відкривати, поете, обов’язок твій». «Ми оцінюємо кожну поетичну сповідь не тільки за рівнем професійності віршування, — каже член журі Микола Луків, — а й за глибиною та образністю думок та почуттів людини».

Хоч у конкурсі передусім змагаються аматори поетичного слова, журі відзначає його високий  художній рівень. Скажімо, лауреат першого вернісажу з Хмельниччини Олена Ткачук вже видала три збірки поезій, стала членом Спілки письменників України. А вчителька з Житомирщини Зоя Шкуратовська навіть змінила професію — працює кореспондентом газети в Шишаках на Полтавщині. Крім поезії, її надихає музика — вона видала диск з власними піснями.

УМОВИ КОНКУРСУ

Учасники надсилають свої творчі доробки в друкованому вигляді на адресу 03039, Київ-39, вул. Максима Рильського, 7. Київський літературно-меморіальний музей М. Рильського з позначкою «Поетичний вернісаж».

Термін проведення — до 30 серпня 2012 р.

Від одного учасника конкурсу може бути отримано один або кілька творів загальним обсягом не більше 100 друкованих рядків.

Учасники конкурсу мають визначити та назвати поетичний жанр, в якому представляють свій твір або твори, а також надати основні дані про себе — ПІБ, повна адреса, контактний телефон, вік, освіта, місце роботи, посада.

Надіслані твори не рецензують і не повертають.

Журі вернісажу:

Борис Олійник (голова), Іван Драч, Микола Луків, Станіслав Шевченко, Вікторія Колесник, Максим Рильський.

Наталя ЛІЩИНСЬКА 
для «Урядового кур’єра»
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua