"Внаслідок глобального потепління вода в океані стає солонішою"

11 травня 2012

ЕКОЛОГІЯ. Парниковий ефект прискорює глобальний кругообіг води майже удвічі, викликаючи таким чином зміни у кліматичних моделях, стверджують австралійські вчені.

Кругообіг води – природне явище, за якого дощова вода, що впала на поверхню, випаровується назад у повітря і згодом знову випадає у вигляді опадів.

Океанолог Сьюзен Вайффелс з організації, яка займається дослідженнями наукових і промислових явищ у глобальному масштабі, опублікувала свої наукові висновки у журналі «Science».

Пришвидшення кругообігу води призвело до зміни у кількості опадів і випаровування, що викликає в свою чергу, збільшення солоності океанічних вод.

Це доведено шляхом лабораторного аналізу зразків морської води, що їх порівняли з даними за період з 1950-го до 2000 року. Наслідки матимуть неабияке значення також і для земної поверхні.

Аграрні регіони за умов глобального потепління і дефіциту води стануть сухими, а це матиме вплив на такі важливі показники, як безпечність продуктів та можливість вирощування сільськогосподарських культур у цих регіонах.

Для моніторингу цих тенденцій вчені встановили в океанах численні буї. Таким чином, в майбутньому, кажуть вони, можна буде відслідковувати показники океанічних вод у режимі реального часу. 

Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua