"Волонтери пропонують затвердити комплексну програму підтримки переселенців"

Роман КИРЕЙ
3 грудня 2015

Черкаські бійці, які повернулися із зони бойових дій, вирішили взяти під опіку родини переселенців. Харчі, одяг, іграшки, медикаменти роздають родинам. Чоловіки збирають гуманітарку власними силами, залучають до цього і всеукраїнські та закордонні благодійні фонди.

Голова громадського об’єднання «Воїни АТО Черкащини» Олександр Халамейдик пригадує першу зустріч із мирним населенням Донбасу. Рік тому він понад місяць був в АТО у складі зведеного загону черкаської міліції, яка забезпечувала правопорядок у відвойованих містах сходу України. Побачене там спонукало його вже в рідній області підтримувати переселенців. Бійці та волонтери об’єдналися у громадську організацію «Воїни АТО Черкащини».

Світлана Василенко, переселенка з Луганщини, вдячна за допомогу її сім’ї. Півтора року тому під обстрілами майже без речей і грошей її родина змушена була виїхати до Черкас. Доки мобілізований тато воює в українській армії, про маму з донькою піклуються волонтери.

Таких родин в області сотні, каже волонтер Олександр Коваль. Їхня громадська організація допомагає всім, хто звернеться. Для цього утворили локальні волонтерські центри у селах Червона Слободa, Лeськи та Лящiвка. Активістам вдалося дістати кілька інвалідних візків.

Нині на Черкащині перебувають понад 13,4 тисячі переселенців, з них 2020 дітей. Чимало людей повноцінно облаштувалися і вже вважають себе справжніми черкащанами.

Проте така ситуація не скрізь. Як повідомляють в обласному центрі зайнятості, до його підрозділів цього року звернулися більш як 900 переселенців, а знайти роботу вдалося лише 20%. Працевлаштування цих людей ускладнюється тим, що багато з них до цього мали чималі заробітки за попереднім місцем роботи (в середньому близько 5—7 тисяч гривень), а ось на Черкащині рівень зарплати значно нижчий. До всього, не всі визначилися з остаточним місцем проживання або планують незабаром повернутися додому. Для кого не знаходиться вакансій, тим пропонують взяти участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, а ще можна працевлаштуватися за цивільно-правовими та трудовими угодами. За сприяння служби зайнятості на Черкащині знайшли роботу 624 переселенці. Ще 531  взяв участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, 117 направлено на профнавчання.

За повідомленням директора обласного контактного центру, позаштатного радника міністра соціальної політики України Лариси Ходаковської, в області ще є 38 резервних місць, з яких 28 — для розміщення працездатного населення, 10 передбачено для людей з обмеженими можливостями та 220 — для дітей.

За інформацією департаменту соцзахисту населення, по отримання адресної допомоги на проживання та оплату комунальних послуг звернулися понад 11,3 тисячі осіб, із яких 10 843 вже призначено допомогу. Підвідомчі будинки-інтернати області взяли на поселення 70 внутрішньо переміщених осіб.

Питання соціального забезпечення та захисту переселенців порушували нещодавно учасники засідання всеукраїнського міжвідомчого координаційного штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО. Принагідно заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль звернувся до керівника штабу з проханням повторно розглянути запит області, раніше спрямований до Кабінету Міністрів та Мінсоцполітики, щодо можливості використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на оздоровлення дітей. Якщо кошти, які акумулюються на рахунках фонду соцстраху, під час формування показників на 2016 рік передадуть областям, зокрема й Черкащині, у наступному році їх зможуть використати на оздоровлення дітей, зокрема й переселенців, учасників АТО та інших соціально незахищених категорій населення.

Проблем у переселенців багато. Як наголошують вони самі та волонтери, давно назріла потреба затвердити на державному рівні комплексну програму допомоги переселенцям. Може, тоді цим людям, які змушені були залишити домівки і, по суті, починати життя з чистого аркуша, стане хоч трохи легше. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua