"Волонтери вчать українців рідної мови"

Микола ШОТ
16 грудня 2015

Вже два роки діє Всеукраїнський волонтерський проект «Безкоштовні курси української мови». Заснували його в столиці, відтак вдалося вийти на ширші простори країни. Нині ці заняття залюбки відвідують жителі прифронтових міст, багатьох обласних центрів. У листопаді проект почали втілювати й у Тернополі. Координатором його стала доцент місцевого національного технічного університету ім. Івана Пулюя, кандидат філологічних наук, лауреат літературно-мистецької премії ім. братів Лепких Наталія Гавдида.

Здавалося б, для українськомовного Тернополя такі курси  не надто актуальні. Та це на перший погляд. Гасло проекту — «Навчи друга розмовляти українською мовою». Додам: літературною. Нею ж досконало володіють, гадаю, не так вже й багато тернополян. Тож їм є добра нагода поглибити власні знання з рідної мови. Та специфіка впровадження цього проекту в місті над Серетом, як зазначає пані Наталія, ще й у тому, що в краї після російської окупації Криму та бойових дій на Донбасі з’явилися вимушені переселенці. Вони й стали першими слухачами курсів.

Спочатку на курси прийшли дві переселенки — етнічні росіянки, згодом лави поповнили ще кілька. Наразі вони займаються в Наталії Гавдиди. Збираються щонеділі в надвечір’я у приміщенні «Просвіти». Зі збільшенням кількості охочих, звісно, створюватимуть нові групи. На добровільних засадах вести тут заняття вже зголосилися філологи, які входять до Тернопільського культурно-просвітницького товариства «Вертеп». Пані Наталія твердить, що слухачі дуже позитивно сприймають доброчинний проект,  із задоволенням відвідують курси. Заняття — інтегровані. Викладач уміло поєднує вивчення мови з українською літературою, історією, культурою, народними традиціями. Можуть і співати разом. Текст, звучання пісні дуже допомагає у сприйнятті українських слів, а також відчути мелодійність української мови. На основі пісень роблять і вправи з артикуляції.

Головне завдання проекту «Безкоштовні курси української мови», певна річ, — заохотити якнайбільше громадян нашої країни вивчати українську мову. Справа добра, державницька.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua