"Вони боролися, щоб ми перемогли"

30 сiчня 2016

Дорогі співвітчизники!

Ми вшановуємо подвиг патріотів Української Народної Республіки, які віддали життя за свободу рідної землі.

Вони — символ нескореного духу молодого покоління українців у боротьбі за власну державу.

29 січня 1918 року старшини та юнкери Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького разом з бійцями Помічного студентського куреня Січових стрільців — студентами столичних вищих навчальних закладів та гімназистами старших класів мужньо стали на шляху московсько-більшовицької орди, яка йшла на Київ.

Бій під Крутами відбувся майже одразу після проголошення незалежності Української Народної Республіки. Він затримав більшовиків лише на кілька днів. Але саме героїзм крутян значною мірою дав змогу урядові УНР вперше за понад 150 років добитися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті.

Суверенній державі, яка утворилася під час Української революції 1917—1921 років та опинилася віч-на-віч із зовнішніми й внутрішніми ворогами, не судилося вистояти. Це призвело до величезної трагедії, бо у наступні десятиліття комуністичний режим червоним терором, голодоморами, репресіями, депортаціями винищив мільйони українців. А далі брехнею та лицемірством намагався втримати нас у покорі. Але не втримав.

Завдяки всенародній єдності та солідарності світової спільноти нині ми даємо рішучу відсіч новій російській агресії. За утвердження ідеалів незалежності та державності проти імперської навали виступили кращі сини Українського народу — гідні нащадки героїв минулого.

Честь їм і шана!

З особливою теплотою звертаюся до молодих людей, які за покликом серця стають до лав захисників України, гідно виконують військову присягу. Прийміть мою щиру вдячність за мужність та готовність чесно служити Батьківщині.

Нехай Господь повсякчас охороняє вас.

Слава Україні!

Слава її Героям!

Президент України Петро ПОРОШЕНКО

Фото з Урядового порталу.

ФОТОФАКТ

АСКОЛЬДОВА МОГИЛА НЕ ЗАБУТА. Січневий календар пам’ятних дат і подій особливий через джерела національного духу, патріотизму, утвердження в любові до своєї Вітчизни. Одна з найтрагічніших — 29 січня. «На Аскольдовій могилі Поховали їх — Тридцять мучнів українців, Славних, молодих…» Учора Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Київської міськдержадміністрації Віталій Кличко разом з учасниками АТО поклали квіти до Пам’ятного Хреста Героям Крут на Аскольдовій могилі та вшанували героїв хвилиною мовчання, а воїни почесної варти відсалютували шістьма залпами й пройшли урочистим маршем.

Глава держави провів урок мужності

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

МАЙБУТНІМ ЗАХИСНИКАМ. У дев’яносто восьмі роковини легендарного бою під Крутами глава Української держави  провів урок мужності для ліцеїстів Київського військового ліцею імені Івана Богуна та курсантів вищих військових навчальних закладів. У своїй лекції Петро Порошенко провів чимало історичних паралелей.

«У нашій ще тодішній війні за свободу та незалежність України, яку вже навіть у нашій державі у сучасні часи багато хто з істориків з якоюсь сором’язливістю якоюсь езоповою мовою називає українсько-більшовицькою або й взагалі громадянською. Насправді то була війна проти України, яку розв’язала Росія, — і в червоній, і в білій своїх іпостасях.

Історія іноді нагадує біг по колу. Підтвердженням, як мало що змінилося в цій частині Європи, стало нещодавнє публічне зізнання очільника Росії, який заявив, що він і досі не визнає того кордону, який у 1918 році при розпаді імперії було проведено між Україною та Росією. І який вже тоді був, до речі, міжнародно визнаним», — наголосив Президент.

25 років незалежної України, які ми відзначатимемо у серпні, — яскравий доказ, що жертовність тих хлопців була недаремною. І щороку 29 січня люди приходять на Аскольдову могилу. Тепер там є поховання й учасників АТО.

Натомість музей на залізничній станції Крути поповнився експозицією, присвяченою сучасним героям. Там збирають списки юнаків-однолітків героїв Крут. Станом на кінець минулого року на сході України вже загинув 21 юнак віком до 18 років, а також 650 осіб від 18 до 25.

Наймолодший — сімнадцятирічний Назар Якубовський із Хмельницького,  який прийшов у добровольчий батальйон і загинув у бою з російськими диверсантами на Луганщині. Президент попросив пробачення у мами Героя за те, що вік і невнесення даних у списки частин ЗСУ створили бюрократичні перепони для надання її синові статусу учасника бойових дій, зазначивши, що вихід із правової колізії буде знайдено.

«Шановні курсанти, пишаюся нашою армією. І те, що ви вступите до її лав, — велика честь», — сказав Президент, зауваживши, що західні військові та експерти нині дають високу оцінку рівню підготовки та діям українських військових. Глава держави підкреслив, що до української військової історії назавжди увійдуть такі героїчні сторінки, як звільнення Слов’янська й Краматорська, Красного Лиману та Лисичанська, захист Маріуполя, оборона донецького й луганського аеропортів, Дебальцевська операція.

Президент, звертаючись до присутніх, зазначив, що вони обрали для себе мужній, але водночас відповідальний і важкий шлях у житті — шлях служіння Батьківщині. «Вшановуючи героїзм учасників визвольного руху і героїв сьогодення — гідних послідовників Героїв Крут — ми ще раз осмислюємо помилки минулого, щоб не повторювати їх», — наголосив глава держави.

«Сильна держава неможлива без сильної армії. Ми дуже добре засвоїли урок. Армія завжди буде пріоритетом. Більше жодних пацифістських ілюзій!» — заявив Президент.

За словами глави держави, ще один висновок, зроблений із подій 1917—1921 років, — необхідність внутрішньої єдності. «Переконаний, що ви, майбутні офіцери, — взірець громадянської та національної самосвідомості, патріотизму й готовності бути гідними продовжувачами славних українських військових традицій», — звернувся до курсантів Верховний Головнокомандувач. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua