"Воєнні рани зцілює мистецтво"

10 грудня 2015

Вітер змін, погляд у сонячне мирне майбуття, крилата дорога додому — зворушливі картини художників-аматорів не залишили байдужими відвідувачів благодійного аукціону «Мистецтво заради життя», що відбувся у Київському музеї Івана Гончара. Адже всі представлені полотна-мрії написали українські бійці, які повернулися з фронту і під час лікування взяли до рук пензлі.

Багатьом нашим воїнам війна зранила не лише тіло, а й душу. Тож реабілітація за допомогою мистецтва сприяє повному зціленню — і фізичному, і моральному. Молодший сержант Сергій Гартман уперше після школи спробував знову малювати і зрозумів, що через художні образи часто можна передати більше, ніж просто сказати словами.

«Вітер змін» від айдарівця Сергія Никитюка тепер допоможе гоїтися ранам побратимів. Репродукція надана автором

Важливо, що під час благодійного аукціону всі бажаючі мали змогу придбати вподобані картини наших бійців, а кошти спрямувати на їхнє лікування. На жаль, не всі художники могли особисто потиснути руку новим власникам своїх шедеврів, оскільки дехто з них ще й досі в лікарні. Та навіть там вони не втрачають надії на  швидке одужання і сподіваються, що гроші від продажу полотен хоч якось допоможуть тим побратимам, які перебувають у найтяжчому стані.

Кожен лот продавали зі стартової ціни 500 гривень. Ведучі заходу народна артистка України Наталя Сумська і керівник Благодійного фонду батальйону імені генерала Кульчицького НГУ Костянтин Винниченко доклали максимум зусиль, щоб зібрати на лікування поранених воїнів якомога більше коштів. «Події в нашій країні спричиняють стільки болю та співчуття, але водночас посилюють патріотизм, — зізнається Наталя Сумська. — Лише творчість допомагає не втрачати свою силу, наснагу, віру в краще майбуття. І тому ідея своєрідної адаптації за допомогою мистецтва для наших хлопців неймовірно вдала, навіть необхідна».

На аукціоні порушувалися й інші актуальні питання, зокрема традиційної психологічної адаптації у прифронтовій зоні. «Нині в зоні АТО гостра потреба в психологах, і ця проблема відчувається дедалі гостріше, — розповідає волонтер Галина Алмазова. — Звісно, кваліфікованих фахівців не вистачає. Тому кожен волонтер має бути готовим надати воїнам психологічну допомогу. Адже ми для бійців не лише психологи, а й фактично те плече, на яке можна опертися і поплакати». До того ж таку потребу мають не лише хлопці, які безпосередньо беруть участь у бойових діях. Психологічної допомоги потребують і демобілізовані бійці, адже навіть у мирному середовищі вони не в змозі забути справжні страхіття війни.  

Дарина ГОЛОВАТЮК 
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua