"Воїни миру бажають припинення вогню"

Оксана ГОЛОВКО
1 липня 2011

РОТАЦІЯ. 275 українських спецпосланців повернулися днями з Ліберії. На Батьківщину прибули обидві групи миротворців — військовослужбовців вертолітного загону 14-ї ротації, які півроку проходили службу у складних умовах африканського континенту. У прес-службі Міноборони України «Урядовому кур’єру» повідомили, що нині завершується чергова ротація особового складу 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України, який виконує завдання з підтримання миру та стабільності у складі сил Місії ООН у Ліберії. 

А миротворці зі складу попередньої ротації, які на знак завершення виконання місії отримали медалі Організації Об’єднаних Націй «За службу миру», нині знаходяться у розташуванні 79-ї окремої аеромобільної бригади Командування Сухопутних військ ЗС України, дислокованої на Миколаївщині, де проходять медичне обстеження на предмет виявлення збудника малярії та інших інфекційних захворювань.

За словами, командира регіонального санітарно-епідеміологічного загону, головного державного санітарного лікаря регіону полковника медичної служби Михайла Тверезовського, такий запобіжний захід обов’язковий, а тих, у кого виявлять збудники малярії або інших інфекційних захворювань, направлятимуть до Миколаївського військового госпіталю для проведення санації.

Проводжаючи українських вояків на Батьківщину, спецпредставник ООН Елен Маргарет Лой зазначила: «Ви відіграєте особливу роль у транспортуванні нашого персоналу та вантажу у всі куточки Ліберії. У проблемних ситуаціях багато завдань місії в основному виконуються завдяки нашим українським колегам та їхнім надійним вертольотам».

Щоб там не казали про романтику, та миротворчість – це бойова діяльність, бо відбувається в регіонах, де точиться збройний конфлікт, або, де є угода про припинення вогню. Загалом українські миротворці брали участь у миротворчих операціях та гуманітарних місіях у Лівані, Сьєрра-Леоне, Грузії, на Балканах, в Анголі, Гватемалі, Таджикистані, Афганістані, Кувейті, Кот-д’Івуарі.

Найрезонанснішою виявилася служба українських миротворців у Іраку, адже їм довелося не лише охороняти нафтові родовища, а й брати участь у бойових діях. У наймасштабнішій операції за всю історію незалежної України були задіяні 1690 військовослужбовців-співвітчизників, 18 з яких загинули і понад 40 отримали поранення.

До речі, саме за ініціативою України Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення щороку наприкінці травня відзначати Міжнародний день миротворців ООН. Водночас миротворці досі не мають в Україні свого центру реабілітації, держава не цікавиться їхнім подальшим життям, не маючи навіть елементарного реєстру тих, хто відстоював колись її імідж за кордоном, зазначив нещодавно представник Міжнародної асоціації «Солдати миру» в Східній Європі, член Громадської ради при Міністерстві оборони України Юрій Донський.

За всі роки незалежності у миротворчих операціях загинуло близько 50 чоловік.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua